A család megtartó ereje

Egy hete nagy családi körben ünnepelhette 90. születésnapját Treba-Kovács Péter bácsi, akit pénteken a város nevében Szatmári Antalné is felköszöntött.

Október 16-án, pénteken otthonában köszöntöttük Treba-Kovács Péter Sándort – ahogy ő szereti, Tereba Pétert – 90. születésnapja alkalmából. A jeles ünnepen Szatmári Antalné alpolgármester asszony oklevelet és szép virágcsokrot nyújtott át az ünnepeltnek. Mint a család jó ismerőse, méltatta Péter bácsi és Marika néni példaértékű, vallásos életét és erős kötelékük megtartó erejét.

A takaros kis szobában feldíszített szentély árulkodik hívő életükről, a családi fotók egymás szeretetéről. Péter bácsi 23 évesen vette el szerelmét, az akkor 19 éves Marikát. Szülőföldjükön, a négyszállási tanyavilágban telepedtek le, házasságuk gyümölcseként három gyermekük született: Mária, Sándor és Péter. A családfő az otthoni gazdálkodás mellett az egykori Lenin TSZ-ben dolgozott juhászként, ahonnan ’85-ben ment nyugdíjba. Híresen ízletes birkapörköltjét a mai napig készíti családja és barátai nagy örömére. Öt unokával és kilenc dédunokával büszkélkedhetnek, akikről azt vallja, hogy „egytől egyig életerősek, talpraesettek és megállják a helyüket a világban”. A gyerekek elmondása – és a fényképek – szerint 17 éve megállt az idő a házaspár felett és azóta sem változnak. Az ötvenéves házassági évfordulójukon készült képről is a mai külsőjük köszön vissza, csak a tekintetük változott. Nagy öröm a lányuk, az unokák és dédunokák jelenléte, de két fiuk elvesztése mai napig nagy fájdalmuk.

Szintén rányomta pecsétjét Péter bácsi életére fiatalkori megrázó élménye. 19 éves korában kapta a behívót a Huszárlaktanyába, ahol kocsival és lóval kellett megjelennie. A hatos légvédelmi egység felsorakozott és Vácszentlászlóig meg sem álltak. Onnan Veresegyházára, Esztergomba, Komáromba és még tovább vitték a légvédelmi osztagot és felszerelésüket. Klagenfurtban fogságba esett, alig öt kilométerre a fronttól. Péter bácsi könnyeivel küszködve emlékezett vissza az ott töltött tizenhárom hónapról és édesanyja öröméről, amikor halottnak hitt fia hazaérkezett a tanyára.

Péter bácsi szerint a hosszú élet titka nem lehet más, mint a jó pálinka. Személy szerint a szilvapálinkát kedveli, a saját készítésűt. „Kocsmába sose jártam, a saját készítésű szilvapálinkát szerettem a legjobban, de természetesen csak mértékkel.” S ha az ital már szóba került, jól esik mellé kedvenc étele, a sült hurka, ami az ünnepi asztalról sem hiányozhatott a friss fehér kenyér társaságában.