Sucha Beskidzkában a férfikar

A Lehel Vezér Gimnázium férfikara a nyár folyamán Jászberény lengyelországi testvérvárosából, Sucha Beskidzkából kapott meghívást. A dalosok a Malgorzata Kubieniec által vezetett Jasień kórus megtisztelő felkérésének a harmadik szeptemberi hétvégén tettek eleget.

A lelkes énekesek 18-án, péntek délután indultak a mintegy 360 km-es túrára Deméné Ilona Gabriella karnagy vezetésével és P.-Szerencsés Bogumila kalauzolásával – nyelvi segítségnyújtásával, és két teljes napot tölthettek a hangulatos kisvárosban.
A szombati napon a lengyel vendéglátók jóvoltából városnéző sétán vehetett részt a férfikar, Tadeusz Wozniak jegyző úr és felesége, a múzeumot irányító Barbara asszony volt ebben segítségükre. Először bemutatták az egykor hét kápolnával körülvett katolikus templomot. Ezt követően a Komorowskiakhoz és a Tarnowskiakhoz köthető kis kápolnát, lovagtermet, kínzókamrát és megannyi grandiózus portrét, romantikus filmekből ismerős kertet magában foglaló kastélyba kalauzolták el a dalosokat. Finom ebéd követte a kellemes városi gyalogtúrát a híres Rzym vendéglőben, amely építészetileg a „lengyel kocsma” stílusába tartozik; a kifejezés az archaikus, akár több évszázadot is átélt, vendéglátást biztosító faépületeket jelöli. A vendéglátás ezzel még nem ért véget, hiszen kitűnő hangulatú, nemcsak ételekben-italokban, hanem dalban és táncban is gazdag grillpartin vett részt a vendéglátó és a vendégkórus. Természetesen a testvérvárosi barátság jegyében a két csoport ajándékokkal is köszöntötte egymást; ehhez igen jól jött, hogy a férfikar tenor szólamának oszlopos tagja Nagy András önkormányzati képviselő már ismerősként tért vissza Sucha Beskidzkába.

A vasárnap egy része a vallási és turisztikai szempontból egyaránt fontos helyek meglátogatásával telt a jászberényiek számára. Meglátogatták a bencés szerzetesek által fenntartott kegyhelyet, Kalwaria Zebrzydowskát. Itt is és útközben a busz ablakából is megtapasztalhatták a lengyelek élő hitét: látták, egyesek a templomok ajtóin kívülre szorulva hallgatták a szentmisét, Zebrzydowskában pedig azt, milyen is az, amikor a fiatalok vidáman, gitárral-ütőhangszerekkel múlatják az időt a szerzetesekkel együtt a szertartás után. A zarándokhelyen is erős II. János Pál pápa kultusza, csakúgy, mint szülővárosában, Wadowicében, ahol a cukrászdák a „pápai krémest” kínálják, míg az emlékmúzeum a hívők és nem hívők számára egyaránt egyszerre lenyűgöző és tanulságos életutat – klasszikus és modern kiállítási megoldásokat egyszerre felhasználva. A hét utolsó napjának estéje a fő attrakcióé, a kastélyban megtartott kórushangversenyé volt, amelyet a 19. alkalommal megrendezett zenei napok keretében rendeztek meg. Kiváló akusztikájú teremben szólalt meg először a házigazdák négytételes összeállítása, amely a záródal (You raise me up) címéhez méltóan igazán felemelő volt. A férfikar műsorán egyaránt szerepeltek egyházi kórusművek, spirituálék, népdalok, könnyűzenei feldolgozások, bordalok, operettdallamok angol, latin és magyar nyelven. Utóbbiak megértését a karnagy, Deméné Ilonka Gabriella összekötő szavait lengyelül tolmácsoló Bogumila asszony segítette. Nem is maradt el a vastaps az igazán szimpatikus helyiektől.

Külön kedves meglepetésként az egyik suchai kórustag festménnyel kedveskedett a berényi dalosoknak, akik számára nagy élményt jelentett a kastély lovagi termében a vendégszereplés. A kórus tagjai a kinti tartózkodásuk alatt először kissé visszafogottan, végül már nagy magabiztossággal mondták: dziękuję bardzo!

Hétfőn utaztak haza Magyarországra a férfikar tagjai, akik vendéglátóikhoz hasonlóan bíznak abban, a lengyelországi találkozás a kapcsolatuk kezdetét jelentette.