Reformok a hulladékszállításban

Hétfőn délelőtt a J.V.V. Nonprofit Zrt. Jákóhalmi úti telephelyén tekinthették meg a sajtó képviselői a város tulajdonába került hat darab új hulladékszállító-gépjárművet, valamint az igénylést benyújtó lakosokhoz hamarosan kikerülő komposztálóedényeket.

A sajtótájékoztatón Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester ismertette a projektet. Elmondta, hogy a gépjárművek és a komposztálóládák beszerzése 291 millió forintnyi, száz százalékban uniós támogatásból valósult meg. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a komposztálóedények igénylési lehetősége még nem zárult le. Kérik a lakosságot, hogy továbbra is jelezzék igényüket, melyet megtehetnek a Polgármesteri Hivatal portáján elhelyezett gyűjtőedényekbe eljuttatott igénylőlapok leadásával.

Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott  áttörést várnak az új autók munkába állításával a város hulladékszállításában. Növekedni fog az ellátás biztonsága, illetve jövő évtől megvalósulhat a házhoz menő szelektív hulladékszállítás is. „Bízunk benne, hogy az új rendszer bevezetésével megszűnik az az áldatlan állapot, melyet gyakran tapasztalunk a szelektív gyűjtőszigetek körül” – adott hangot reményének a vezérigazgató.

201510150008.jpg

Az autók megfelelnek a legmodernebb kihívásoknak, a legújabb szabványoknak. A méretük kiválasztásában döntő fontosságú volt, hogy Jászberény valamennyi utcájában elférjenek. A jövő év első negyedévétől megvalósuló házhoz menő gyűjtést is ezek a gépjárművek végzik majd. A házak elé kihelyezett szín szerint megkülönböztetett zsákokban kell majd szelektíven elhelyezni a hulladékot.

A gyűjtőzsákok egy részét közszolgáltatás keretében biztosítja a cég, egy részét pedig térítés ellenében lehet megvásárolni. A meghatározott napokon meghatározott összetételű – műanyag, papír, üveg –, illetve az egyéb háztartási hulladékot az autók a Regio-Kom válogatójába viszik. Innen kerül a szétválogatott anyag az újrahasznosító cégekhez.

A házhoz menő zöldhulladék-gyűjtésben is történnek változások. A szerves anyagokat biológiailag lebomló zsákokban szállítják majd el. A háztartásokhoz kihelyezett 2000 darab, 1 köbméter térfogatú komposztálóedény használata jelentősen csökkenti az elszállítandó zöldhulladék mennyiségét. Ez a tény környezetvédelmi, illetve anyagi szempontból sem elhanyagolható.