Évadnyitó előadás a Lehel Film-Színházban

Október 3-án indult a 2015/16-os színházi évad a Lehel Film-Színház világot jelentő deszkáin. A hatalkalmas befogadószínházi előadás-sorozat Tabi László Spanyolul tudni kell című zenés nosztalgia-vígjátékával kezdődött.

A ’70-es évekbeli zimmer frei-ek romantikus világában és a bakonyterebesi békebeli panzióban minden lehetséges: így eshet szerelembe a spanyolul tudó özvegy panziósné és a titokzatos közép-amerikai exdiktátor; az érdekházasságra hajtó, felszínes fővárosi lány, Margó és a diktátor kötöttségektől menekülő, sármos fia; az önkényúr hűséges, állandóan éhes fegyverhordozója és a szálló végtelenül egyszerű, tenyeres-talpas szobalánya. Mindhárom kétnyelvű kapcsolat a szerelem közös anyanyelvet is átívelő erejét hirdeti: „Egy közös nyelvet kell keresni és valóra válnak álmaid!” – ahogy a záró dal refrénje is szólt. Az angoltanár néző számára igazi csemege volt Tabi László darabja: bár a szerelem számos távlatot nyit a közös verbalitáson kívül is, azért a puccs következtében hazátlanná vált exdiktátor történetéből megtudhattuk, hogy az idegennyelv-tudás igazi hatalom, vele élni és visszaélni, hiányában pedig hoppon maradni lehet. A bakonyterebesi mesés térben és időben végül minden megtörténhet, aminek csak az írói képzelet és a színészi tehetség – főszerepekben: Vándor Éva, Tahi-Tóth László, Pusztaszeri Kornél – nem szab gátat: árulás, cselszövés, az illegális hatalomátvétel tervezgetése, semmittevés, féltékenység és végül a mindent legyőző szerelem.

A fordulatos, szórakoztató zenés darab végén maga a rendező, Galambos Zoltán is bemutatkozott. Mint elmondta, az első felvonás alatt írt egy ráadás jelenetet, amit szeretne előadni a színészekkel. A rögtönzött epizód persze nem volt véletlen: a Zapatát játszó Lipták Péter éppen aznap lett 33 éves, így mire a közönség a szellemes párbeszédből felocsúdott, már érkezett is a születésnapi torta, így a színpadi improvizáció szerelmeseinek igazi kuriózum volt a szombat esti kikapcsolódás. A jászsági színházszerető közönség nevében is boldog születésnapot kívánunk!