Polgármesterek Klubja Tőtevényen

Október első péntekén a Polgármesterek Klubja rendezvényén húsz településvezető vett részt, hogy egyéb aktuális témák mellett meghallgassa Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, valamint dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója előadásait.

Szabó Tamás polgármester és Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője dús programot állított össze, különleges helyszínen. A helyet ugyanis Sisa József zománcművész, illetve a Jászsági Művésztelep Tőtevényen lévő tanyája adta.
Kis Miklós Zsolt a vidékfejlesztés fő célkitűzéseként a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások támogatását, a környezetkímélő gazdálkodást emelte ki a versenyképesség megtartása mellett. Hangsúlyozta az új eljárások egyszerű partnerségi viszonyra épülő rendszerét. Részletesen szólt az önkormányzatok és a vidék pályázati lehetőségeiről.

Balogh Ádám berényi kötődésű bankelnök arról szólt, hogy az MKB modern, korszerű, privatizálandó, de magyar irányítású bank marad. Stratégiájukat illetően részt vesznek az állam finanszírozásában, a vállalati ügyfeleket és a lakosságot is kiszolgálják, de keresik a kapcsolódási pontokat az önkormányzatokkal. Szakértő csapatot állítottak össze, ezért jobban értenek az önkormányzatok pénzének kezeléséhez, mint mások.
Pócs János a két előadás kapcsán hangsúlyozta, hogy információik hozzájárulhatnak a Jászság fejlődéséhez.

Szemléletesen úgy fogalmazott, egy papot idézve, hogy a fejlődésben az a gát, hogy a harangszó – képletesen – nem hallik ki a határba. Elmondta, másutt tapasztalta, hogy egy-egy nagyobb egység közösen egy bankhoz tartozva jobb kondíciókat tud elérni.
Sós Andrea, a Jászok dicsérete produkció művészeti vezetője elmondta, hogy jövő év június 3-án, pénteken mutatják be a javában készülő művet, amelyhez megköszönte a polgármesterek és különösen dr. Balog Ádám eddigi támogatását.

Szabó Tamás a Jászság turisztikai fejlesztéséről, mint közös feladatról és lehetőségről beszélt. Civil és egyesületi összefogást is sürgetett. Elmondta, hogy a város eltökéltségét a Tourinform iroda megerősítése is jelzi.
Hajnal-Nagy Gábor a drog- és kábítószer ellenes közös fellépésre hívta fel a polgármestereket. Pócs János kezdeményezésének Jászberény élére állt, vállalja a szervezési feladatokat.
A rendezvény szabadtéren, kellemes napsütésben Verderber Gyula birkapörköltje mellett kötetlenül folytatódott, és fejeződött be.