Könyvtári hét Jókaival

Rendhagyó irodalomórával vette kezdetét a könyvtári hét a városi könyvtárban, amihez még nem késő csatlakozni, hiszen szombatig könyvturkálóval, beiratkozási akcióval, valamint két előadással is várják az érdeklődőket.

A héten immár tizedik alkalommal rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat, melyhez a Jászberényi Városi Könyvtár is csatlakozott. Ennek részeként hétfőtől használt könyvek vásárával várják az érdeklődőket a könyvtár előterében.
A becsületkassza alapon működő könyvturkáló bevételét új könyvek vásárlására fordítják. E mellett a beiratkozási akcióban a párosával érkező olvasók ingyenesen igényelhetnek egy éves tagságot. A meghirdetett könyves szelfiversenyt pénteken 14 órakor zárják, ahol a legtöbb kedvelést gyűjtők selfie-bottal és könyvutalvánnyal gazdagodhatnak.

Hétfőn délelőtt Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum ny. főigazgatója tartott rendhagyó irodalomórát középiskolás diákoknak a könyvtár kamaratermében.
Praznovszky tanár úr szerint a kötelező olvasmányokat éppen kötelező voltuk miatt nem kedvelik a fiatalok. Ezért hozta példaként a szintén kötelezők sorában fellelhető Az arany ember című regényt. A kezdetben okos telefont szorongató közönség csakhamar felütötte a fejét a játékos, humoros kérdések, megjegyzések, gegek hallatán. Jókai maga is humorista volt – elég ha csak a regényeiben szereplő figurák nevét nézzük –, amire az előadó egyértelműen rávilágított. Például Kapotnyaki Balambér, Kutyafalvi Bandi vagy Tallérosi Zebulon. Jókai zseni volt, aki széles ismereteit regényeiben kamatoztatta. Annak ellenére, hogy számos idegen kifejezést használ, a szöveg egésze megmagyarázza a jelentésüket.

S hogy miért jó Jókait olvasni? Annak ellenére, hogy Jókai Mór a XIX. században alkotott, írásai a XXI. században is megállják a helyüket. „Ti más világban éltek, de az utat innen is meg tudjátok találni Jókaihoz…” bíztatta Praznovszky tanár úr a fiatalokat. Véleménye szerint mindenkinek a saját idejében kell okosnak lenni, aminek az alapja az olvasottság. „Itt van a könyvtárban minden, ez maga az univerzum… Az irodalomban a világ teljességét tudjuk feltárni.” A játékos, humorral fűszerzett sűrű 45 perc végén a hallgatóság olvasmánylistájába ajánlotta az És mégis mozog a föld, a Fekete gyémánt, A lőcsei fehér asszony és a Szegény gazdagok című Jókai regényeket.

Az előadást követően Napi Jókai címmel Porpáczy Zoltán tipográfus plakátjaiból nyílt kiállítás, melyeken a nagy magyar mesélő egy-egy ma is aktuális gondolatát villantja fel.