Családi nap a sport és az egészség jegyében

Jászberény sportos város. Mi sem bizonyítja jobban ezt az állítást, minthogy az autómentes nap mozgási lehetőségekkel zsúfolt hétvégéjét követően ismét a sporté volt a főszerep szeptember utolsó szombatján, és a városlakók a rossz idő ellenére megtöltötték élettel a Családi drogprevenciós-, egészség- és sportnap mindhárom helyszínét.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a Bercsényi Sportcsarnokban a korán kelőket, akik már a zenés bemelegítéshez készülődtek. „A mai nap nem beruházásokról, fejlesztésekről fog szólni, hanem a legfontosabbról, az egészségünkről és ennek eszközéről, a sportról. Amikor megfogalmazzuk a vágyainkat, hogy jó lenne minél több sportcsarnok és kevesebb kórház, akkor arról szólunk, hogy minden ember egyformán fontos, és aki teheti, őrizze az egészségét.”
Szatmári Antalné alpolgármester asszony a város nevében üdvözölte a megjelenteket. Örömének adott hangot, mert a rendezvényhez csatlakozott három civilszervezet is. „Az egészségfejlesztés közös érdekünk” – hangsúlyozta az alpolgármester asszony, majd felhívta a figyelmet az Ifjúsági Ház szűrőprogramjaira, kóstolóira, bemutatóira és kézműves foglalkozásaira, valamint a délutáni drogprevenciós-előadásra.

201510080009.jpg

A köszöntőket követően a mozgás vette át a főszerepet, melyre Kereszthidi Gabriella és Nagy Erika aerobikoktatók hangolták a közönséget zenés bemelegítéssel. A délelőtti program sorversennyel folytatódott, a Bercsényi, a Székely és az Apponyi iskola kisdiákjai küzdöttek meg egymással a tanintézményeknek felajánlott sportszercsomagért. A vetélkedőt a házigazda Bercsényi Miklós Iskola tanulói nyerték. A nap folyamán itt láthattunk még szivacskézilabda-bemutatót, szurkolhattunk a focistáknak, a röpiseknek, gyönyörködhettünk a Dance Fitness SE lányainak produkcióján, láthattunk ízelítőt a küzdősportokból és nézhettük hogyan pörgetik a bűvös kockát a profik. A sportolók ajándékcsomagban részesültek a szervezők felajánlásából. A mozgásban vagy a nézelődésben megfáradtak az asztalokon elhelyezett egészséges rágcsálnivalókból és almából meríthettek új energiát. A szomszédos Ifjúsági Házban az egészséges táplálékok kóstolóján a teljes kiőrlésű pékárukon pikánsan fűszerezett zöldségkrémek adtak kulináris élvezetet. Nagy sikere volt a különböző szószokba, finom sajtkrémbe mártogatható zöldség- és gyümölcsfalatoknak is.

Reggeli után érdemes volt felkeresni az Egészségfejlesztési Iroda munkatársait, akik a helyszínen koleszterin, vércukor, PSA szűréseket, légzésfunkció, vérnyomás és testzsírszázalék-méréseket végeztek, helyszíni tanácsadással szolgáltak. Hatvanketten éltek ezzel a lehetőséggel a nap folyamán. Az iroda munkatársai elmondták, hogy alapvetően rendben találták a mért adatokat, bár a koleszterinszint több ember esetében mutatott az egészséges határértéknél magasabb számot. Sokan kipróbálták a flabélos gépet is, melyre lehetőség van az irodában is előzetes bejelentkezést követően csakúgy, mint az új nyirokmasszázs gép használatára.

A Vöröskereszt bemutatóját is széleskörű érdeklődés övezte. A Bercsényi Iskola szakkörösei tartottak értékes, informatív bemutatót az életmentő elsősegélynyújtás alapjairól, az újraélesztés mechanizmusáról. Felnőttek és gyermekek egyaránt helyet foglaltak a Jászsági Hagyományőrző Egylet asztalánál, ahol a kosárfonás, tésztagyúrás rejtelmeibe avatták be az asszonyok az érdeklődőket. A Segítők Szigetén a városunkban működő szociális- és gyermekvédelmi civilszervezetek mutatkoztak be. Kiadványokkal, játékokkal, beszélgetésekkel várták a szervezetek munkatársai a látogatókat. Itt ismerkedhettünk a Jászberényi Baptista Gyülekezet, a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény, a Fogódzkodó Egyesület tevékenységével. A rendezvény harmadik helyszínén, a Börtönudvarban pedig többen megpróbálkoztak a fallabdázás technikájának elsajátításával.

A délután két órára meghirdetett drogprevenciós-előadásra a meghívott előadó nem érkezett meg, ezért Pócs János a vendégként jelen lévő dr. Körei-Nagy József ezredes, rendőrkapitányt kérte fel tartson beszámolót a Jászság kábítószer-fogyasztását korlátozó rendőri intézkedésekről, a testület megelőzést célzó tevékenységéről. A kapitány – bár meglepetésként érte a felkérés –, maradéktalanul eleget tett a kihívásnak, és szemléletes előadás keretében a hallgatóság elé tárta a térség droghelyzetét. Az prezentációt azzal a meglepő kérdéssel indította, hogy ki fogyasztott ma drogot? Mielőtt általános közfelháborodás keletkezett volna, az ezredes elmondta, hogy a kávé, az alkohol és a cigaretta is egyfajta drognak számít, noha a legális fajtából. Jelen vannak az olyan illegális kábítószerek mellett, mint a különböző klasszikus drogok; a hasis, a kokain, a fűfélék és a legveszélyesebbek, az új típusú drogok. Azért rejtenek rendkívüli veszélyt magukban ezek az új vonulatú pszichoaktív anyagok, mert összetételüket és hatásukat még maguk az előállítók sem ismerik. Klasszikus drogok a Jászságban is jelen vannak ugyan, de elenyésző mértékben, ez elsősorban rendkívül magas árukból adódik. A pszichoaktív anyagok használata és terjesztése sajnos nálunk is növekedő ütemet mutat. Míg a klasszikus drogoknak a szakemberek ismerik a hatását és az összetételét,  és ezeket a jogalkotó tiltólistára tudja tenni. Az új vonulatú anyagok vegyületeinek összetétele folyton változik, ezért a jogalkotó mindig fáziskésésben van az előállítóval szemben. További probléma, hogy míg a kemény drogoknak a tartása is bűncselekmény kategóriába tartozik, az új pszichoaktív anyagoknál csak a terjesztői magatartásra vonatkozik a bűncselekmény kategória. Mindezek tükrében a rendőrségnek azt a néhány másodpercnyi időintervallumot kellene dokumentálni, míg a kábítószer átadása megtörténik. A fogyasztói életkor dinamikusan csökken. Azt, hogy mindezeknek a történéseknek elejét vegyék a rendőrség drogprevenciós-előadásokkal, ismeretterjesztéssel is igyekszik jelen lenni. A két évvel ezelőtti programot a gyerekekre fókuszálva indították, de ez az akció nem bizonyult hatékonynak, a fiatalokra nem sikerült igazán hatni. Most, az új programsorozatban már a szülőket, illetve a pedagógusokat szánják célhallgatóságnak. Amennyiben a szülők, a tanárok, a jogalkotó és törvénymódosítások következtében az orvosok is partnerré válhatnának, akkor is hosszú idő múlva következhet be pozitív változás.

Az előadáshoz az alpolgármester asszony is hozzáfűzött néhány gondolatot. Véleménye szerint a drog jelenléte elsősorban családi probléma. „Jászberény városa civilszervezetein keresztül tevékenyen részt vesz a lelki segítségnyújtásban, a mentálhiégénés gondozásban. A családok segítésével, a közösségek erősítésével, a kommunikációs csatornák megnyitásának elősegítésével tehetünk a legtöbbet a kábítószer-függőség ellen.”
Az alpolgármester asszony lapunk kérésére néhány mondatban értékelte a sportnap eseményeit. Elmondta, hogy pozitívan zárult a rendezvény, a kedvezőtlen időjárás ellenére is sokan kíváncsiak voltak az eseményre, szép számmal vettek részt a szűréseken, nézelődtek a kiállításokon, és mozogtak vagy szurkoltak a sporteseményeken.

A sportnap zárásaként állófogadáson látták vendégül a szervezők a résztvevőket.