A legszebb kor a szépkor

Múlt héten két nap is ünnepi díszbe öltözött a Hatvani úti szociális intézmény ebédlője, amikor Tóth Ferencnét és Lénárd Alajosnét köszöntötték 90. születésnapjuk alkalmából.

Szeptember 24-én, csütörtökön Tóth Ferencné Bözsike nénit, pénteken pedig Lénárd Alajosnét köszöntötték 90. születésnapjukon a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézményben. Jászberény város és Magyarország Kormánya üdvözletét Szatmári Antalné alpolgármester asszony adta át az emléklapok és virágcsokrok kíséretében. Köszöntőjében kiemelte, hogy a legszebb a kor az időskor, majd jó egészséget és további boldog éveket kívánt az ünnepelteknek. Az otthon részéről Bozóki Jánosné intézményvezető adta át személyre szóló jókívánságait, virágcsokrokat és az államtól kapott juttatást.

Tóth Ferencné Szűcsiben született 1925. szeptember 24-én, 23 évesen ment férjhez. Férjével Jászágón telepedtek le, három fiút és egy leánygyermeket neveltek. Bözsike néni hat leány és egy fiú, valamint nyolc dédunokának örvend, sajnos 39 éve férje nélkül. Legidősebb fia, Béla Los Angelesben él, akinél tizenegy telet töltött és utazásaira ma is tisztán emlékszik. Fiatalasszonyként háztartásbeli volt, a családdal földet műveltek, otthon jószágokat neveltek. Aktív tagja volt a falu közösségének, rendszeresen járt vasárnapi szentmisére, népdalkörbe. Vezetőségi tagja volt a Vöröskeresztnek is Jászágón. Unokája elmondása szerint nagymamája nagyon sok csigatésztát készített barátoknak, ismerősöknek. Az otthonban három éve él, saját kérésére, mert otthon már nem tudta biztonsággal ellátni magát.

Lénárd Alajosné Borika néni 1925. szeptember 21-én született Tokajban. Férje Rakamazon volt katona, így ismerkedtek meg. Az esküvő után Jászágóra költöztek, először még tanyára, majd a faluba. Két leánygyermekük született, akik sajnos már nem érhették meg édesanyjuk 90. születésnapját, ahogy az 1977-ben elhunyt férje sem. Egy leány és két fiú unokája, valamint veje személyesen köszöntötték. Borika néni öt dédunokával és egy ükunokával is büszkélkedhet. Fiatalon járt színjátszó körbe, szeretett olvasni, kézimunkázni. A helyi TSZ-ben dolgozott, ahol munkáját bolgár utazással is jutalmazták. Bulgáriából hozott élményei közül kiemelte, hogy ott evett először szamárhúst, de egyénileg is sokat utazott a környező országokban. Az otthonba nyáron költözött be, és jól érzi magát.

A családtagokkal és gondozókkal való beszélgetések során kiderült, amellett, hogy Bözsike néni és Borika néni szinte egyszerre ünnepelték 90. születésnapjukat, az otthonban egy szobában élnek, mindketten Jászágóra mentek férjhez, ráadásul távoli rokonok is házastársaik révén. Egyaránt szellemi frissességnek örvendenek, kedvelt közös szórakozásuk a rádióhallgatás és a beszélgetés. Az intézményben folyó munkálatok miatt egyelőre nincs televízióadás, de hamarosan visszatérhetnek kedvelt sorozataikhoz is.