Tíz éve autómentes vasárnap

Nem volt felhőtlenül nyugodt szombat éjszakája Patakiné Kocza Anitának, az autómentes nap főszervezőjének, de szerencsére az időjárásra vonatkozó fohászai meghallgatásra találtak, így vasárnap remek időjárás fogadta a főtéri rendezvényre érkező több száz látogatót.

Délelőtt kilenc órától a város négy pontján várták önkormányzati képviselők, a Jászkerület munkatársai és egy-egy rendőr azokat a városlakókat, akik ezen a napon gépjárművüket otthon hagyva kerékpárral demonstrálták elköteleződésüket az egészséges életmód, illetve a környezetvédelem mellett. Az egyes találkozási pontokon száz körüli létszámú kerekező gyűlt össze, hogy a városközpont irányába gördülve hirdessék az autómentes nap egyre növekvő népszerűségét. A biciklizést a rendőrség munkatársai segítségével rövid eligazítás előzte meg, melynek folyamán a résztvevők megismerkedhettek a kerékpár közlekedésbiztonsági szempontból alapvető felszereléseivel, a legfontosabb rájuk vonatkozó szabályokkal. Útközben az egyes közlekedési szituációkhoz kapcsolódóan további ismeretekkel gyarapodtak a résztvevők, illetve válaszokat is kaptak a felmerülő kérdésekre. A közel egy órás kerekezés jutalma a rajtnál átvett láthatósági mellények mellé a Szentháromság téri célban biciklilámpa szett, cukrászdai kedvezménykupon és egy szép piros alma volt. A beérkezők egyöntetű véleménye szerint igazán hasznos információkat kaptak az út során. A kerekezésben részt vevő alpolgármester asszony a sikerre való tekintettel javasolta az akció gyakoribb megrendezését.

A gimnázium előtti lezárt útszakaszon, a szervizúton és a promenádon színes interaktív programok és színpadi műsorok fogadták a kikapcsolódni vágyókat egészen este hat óráig. A színpadi attrakciók sorát a hatvani world jumping csapat bemutatkozása nyitotta, akik egy igazán különleges mozgásformával ismertették meg az érdeklődőket. A sport lényege, hogy zenei aláfestéssel különböző intenzitású ugrógyakorlatokat végeznek trambulinon, miközben egyes fázisokban még boxolnak is. Ezt a fajta edzést is kipróbálhatták az érdeklődők a nap folyamán csakúgy, mint a spinning kerékpárokat, a kalandpályát, az egyensúlyszerveket próbára tévő slackline pályát és az igazi kuriózumként jelen lévő segwayeket.
Akik vállalkoztak rá, értékes nyereményekért versenghettek az ügyességi pályán kerékpárral, görkorcsolyával, rollerral, a legkisebbek pedig műanyag kismotorral.

Nagy sikere volt a katasztrófavédelem standjának, ahol fel lehetett mászni a tűzoltóautó vezetőfülkéjébe, illetve a kisfiúk legnagyobb örömére teljes felszerelésben, fecskendővel olthatták a tüzet a bátor tűzoltó tanoncok. A fegyveres testületek is képviseltették magukat a rendezvényen, a katonaság és a rendőrség egész fegyverarzenált kiállított. Egész nap sorakoztak az érdeklődők a vezetési élményt szimuláló autó előtt, illetve ismét közel százan gravíroztatták kerékpárjukat. A rendőrkutyás bemutató, mint mindig, most is nagy érdeklődésre tartott számot. A részeg szemüveg kipróbálása nyújtotta élmény pedig amellett, hogy vidám perceket szerzett, remélhetőleg a mértéktelen italozástól is eltántorította a fiatalokat. A Vöröskereszt aktivistái az elsősegélynyújtás alapjaira, a defibrillátor használatára oktatták az érdeklődőket. A környezetvédők sátrában kiszámolhattuk az ökológiai lábnyomunk nagyságát, mely megmutatja mennyi környezetkárosítással, és energiafelhasználással jár jelenlegi életmódunk, megtekinthettük a klímaváltozás következményeit prezentáló kiállítást. A rendezvényen megszemlélhettük a hamarosan a háztartásokhoz kerülő komposztálóedényeket is, melyek igényléséről és használatáról is felvilágosítást kaptak az érdeklődők.
Az aktív részvétel kipihenésére a színpad előtti széksor kínálta magát, miközben a különböző látványos műsorokat szemlélhette a közönség. A trambulinos bemutatót táncelőadások váltották. Tapsolhattunk a Mozgásvilág Táncstúdió, a Dance Fitness SE, a Lehel Melody TSE, a László Tünde-féle zumba csoport koreográfiáinak. A színpadi műsorokat a triálos fiúk hajmeresztő produkciói zárták.

Az autómentes nap hagyománya szerint mindig érkezik hozzánk olyan sportoló, akiért szurkolhatunk a nagy nemzetközi sporteseményeken is, aki sikereivel, kitartásával példát mutat a felnövekvő generáció számára. Ebből az apropóból Verrasztó Evelyn olimpikon úszó látogatott el városunkba. Kertész Vilmos műsorvezető kérdéseire válaszolva az úszónő elmesélte, hogy bizony nem egyszerű út vezet a dobogó legfelső fokáig, de a kitartó edzéseknek, a kemény munkának beérik a gyümölcse, és amikor a sportoló nyakában érezheti az aranyérmet, minden fáradságot kitöröl az emlékezetből. Az, hogy a sportnak köszönhetően bejárhatja a világot, sokan elismerik és szurkolnak a sikereiért, feledteti a hajnali ébredések fáradságát, a sokszor monoton edzések sivárságát, a medence egyhangúságát, a versenyek előtti lámpalázat. A Moszkvai Világbajnokság, mely már-már hagyomány a család életében, az átélt három olimpia vagy például a Dubaiban eltöltött három hét edzőtábor felejthetetlen élmények.
Evelyn elmondta, hogy nem sok szabadideje van, de mindig szentel figyelmet a családra, testvérére, Dávidra és a barátaira. Szabadidejében szívesen főz, legutóbb testvérével szép sikereket értek el egy főzőversenyen is. Szeret kirándulni, vezetni és talán nem meglepő, hogy aludni. Immár ismét hazai vizeken nagy várakozásokkal és reményekkel készül a 2016-os olimpiára és a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra.