Plébániai egészségnap

A főtemplom Karitász csoportja augusztus utolsó szombatján az egészségtudatosság, a betegségmegelőzés jegyében plébániai és egészségnapot szervezett.

Az egész napos rendezvénynek a plébánia udvara és a Szent István Közösségi Ház adott teret, ahol a térítésmentes egészségügyi szűrővizsgálatok mellett baráti beszélgetések közepette elkészült a bográcsban főtt ebéd, mellyel minden jelenlévőt megvendégeltek.

Amíg Szatmári Gyula bácsi főszakács és segítője, Faragó Sándor bácsi észrevétlenül felrakták az apróra vágott birkahúst pörköltnek, addig az egészségügyi vizsgálatok helyszínei kialakultak, a sorszámok a páciensek kezeibe kerültek. Az érdeklődők dr. Gyárfás Eszterrel ultrahang -, Kárpátiné Szatmári Juliannával hallásvizsgálaton vehettek részt. Muhariné, Margit a résztvevők vérnyomását, Heringei Mária pedig a vércukorszintjüket mérte meg. Tíz órakor Szántó József apátplébános Taczman András diakónussal szentmisére várta a híveket, majd déli tizenkettőkor apát úr asztali áldásával megkezdődött a remek hangulatú ebéd – főtt krumplival tálalt birkapörkölt illetve grillcsirke krokettel –, amit kávé és sütemény kíséretében csoportos éneklés követett.

Mint azt dr. Krikovics Istvánné Ági, a Karitász csoport vezetője elmondta, a karitász tagok összegzései alapján a plébániai és egészségnap egy apró kocka, amivel bizonyították, hogy jó összefogni, bátorítani másokat, miközben erősítik plébániai közösségüket. Minden vizsgálati ponton legalább harmincan megjelentek. Előfordult, hogy a szakemberek problémát észleltek egy-egy páciensnél, akiket erről még a helyszínen tájékoztatták, és további vizsgálatokat javasoltak egészségük érdekében.