A gulyásfesztivál díszvendége voltunk

Szeptember 11 és 13 között tizenhetedik alkalommal rendezték meg az országos hírű Szolnoki Gulyásfesztivált a Tiszaligetben. Szolnok neve mára összeforrt ezzel a jelentős gasztrofesztivállal, 2014-ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár listájára is felkerült az évről-évre mintegy negyvenezer látogatót vonzó rendezvény.

Talán kevésbé ismert, hogy ősének az 1935. szeptember 22-én megrendezett Nagykunsági Pásztortalálkozó tekinthető, melyre az akkor még Móricz-ligetnek nevezett Tiszaligetben került sor csikósok, gulyások, kondások és juhászok részvételével.
Az ez évi Gulyásfesztivál nemcsak Szolnok, hanem Jászberény kulturális életében is nagybetűs esemény volt, hiszen belföldi díszvendégként vehettünk azon részt.

A Szabó Tamás polgármester által vezetett delegációban több önkormányzati képviselő, így Balog Donát, Bohárné Bathó Rozália, Nagy András, Sípos Zoltán és Tamás Zoltán is részt vett, továbbá megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Pócs János országgyűlési képviselő, dr. Körei-Nagy József rendőrkapitány és Borbás Ferenc jászkun főkapitány is.

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere méltatta Szolnok városnak és térségének egyik legjelentősebb gasztronómiai és turisztikai rendezvényét, Csányi Sándornak és Királyházi Andornak, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnökének, illetve társelnökének a szervezésben és a gazdag program összeállításában kifejtett tevékenységét, továbbá külön köszöntötte a jászberényi küldöttséget. Kiemelte, hogy a jászkapitányt mintának tekintve, létre kívánják hozni a jövőben a szolnoki várkapitány intézményét.

Szabó Tamás a megye két jelentős városa közötti kulturális együttműködés szükségességét hangsúlyozta. Ennek jövőbe mutató pozitív üzeneteként értékelte azt, hogy díszvendégekként lehettünk jelen.
Kitért arra is, hogy a kormány részéről bölcs döntés volt, amikor a megyei jogú városokat és az egyéb megyei településeket finanszírozási szempontból szétválasztotta, így az egymás mellett párhuzamosan fejlődő települések több területen meg tudják találni az együttműködés lehetőségét.

Jászberény önálló rendezvénysátrában Pál Mihály és zenekara által szolgáltatott muzsikával, pandúrgulyással, vízenkullógóval és persze jóféle pálinkával várta az érdeklődőket, akiknek sorában dr. Kállai Mária kormánymegbízott is megtisztelte küldöttségünket.
Csányi Sándor szívélyes gondolatokkal köszöntötte Jászberény képviselőin keresztül a Jászságot: „Nagy megtiszteltetés nekem és a fesztiválnak, hogy Jászberény itt van. Nagy tisztelője vagyok a Jászságnak. Kevés régió mondhatja el magáról, hogy ilyen összetartó emberek élnek ott, mint a Jászságban. Nem tudok érzelmek nélkül beszélni arról, hogy mekkora megtiszteltetés, hogy eljöttek.” – mondta.

Értékeink széles spektrumával ismerkedhetett meg a közönség. A színpadon fellépett a Jászsági Hagyományőrző Egylet, valamint a Jászság Népi Együttes, kiállítással kedveskedett a Fejér Mária Díszítőművészeti Szakkör, mini állatkertet rögtönzött a Jászberényi Állat- és Növénykert. A Tourinform Iroda környezetében helyet kapott Kalla Pál kádármester, Molnár Gábor kovács, továbbá szó szerint ízelítőt kaphatott a nagyérdemű Sebestyén pék termékeiből, a Molnár Györgyék által készített mézből, Birgés Sándorné csiramáléjából és Muhari Sándor sajtkülönlegességeiből.

A Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöksége oklevéllel ismerte el a részvételünket, mellyel hozzájárultunk a rendezvény sikeréhez.