Sikeresek a jászberényi cégek

Nézőcsúcsot döntött az V. Jász-Expó és Fesztivál az elmúlt hétvégén, Jászberény főterén, ahová sokan látogattak ki a három nap alatt. A vásárban 52 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait, s közben a fesztiválszínpadon szórakoztató műsorokkal, néptánccsoportok bemutatóival, valamint tájjellegű ételekkel várták az érdeklőket, sőt vasárnap Kazár Miklós rally bajnokkal is találkozhattak a látogatók. A péntek délutáni vásármegnyitón elismeréssel hallhattunk a Jászság gazdasági életének alakulásáról és pályázati lehetőségekről.

Pénteken ragyogó napsütésben, jász őseinkhez méltó módon, kürt hangjára vette kezdetét az V. Jász Expó és Fesztivál megnyitó ünnepsége Sisa Béla íjász hagyományőrző közreműködésével. A népes közönséget elsőként Szabó Tamás, városunk polgármestere köszöntötte. Kiemelte a kultúra és a gazdaság kapcsolatának fontosságát, hiszen ma már a kulturális rendezvények, fesztiválok, mint gazdaságélénkítő tényezők vannak jelen.

Karsai Tamás helyett Turóczy László versenyképességért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg hivatalosan is a rendezvényt, aki kiemelte az expók előnyeit napjainkban. Hiszen ezek által nemcsak megismerhetjük egy térség eredményeit, termékeit, szolgáltatásait, hanem a helyi vállalkozók is kapcsolatot teremthetnek egymással, új fogyasztókat találhatnak hozzájárulva ezzel a gazdaság növekedéséhez. Hozzátette, hogy a Kormány 2020-ig megfogalmazott legfontosabb célkitűzése a gazdaság fejlesztése, így az uniós fejlesztési források 60%-át ezen a területen kívánják hasznosítani. Ennek keretében a következő hét évben több mint 2700 milliárd forint lesz elérhető, döntően kis- és középvállalkozások számára. Lehetőség nyílik beruházások támogatására, kutatásfejlesztésre és innováció ösztönzésére, új munkahelyek teremtésére, valamint az energiahatékonyság javítására is.

„A Jászság Magyarország Dunától keletre fekvő részének legdinamikusabban fejlődő és legjobb adottságokkal rendelkező térsége, amely olyan komoly ipari, termelési, gazdasági, foglalkoztatási és innovációs potenciállal rendelkezik, ami alapján szinte biztos, hogy igen komoly mértékben hozzá fog járulni a 2020-ig terjedő időszak gazdaságfejlesztési sikereihez.”

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a Jászságban élő vállalkozók szorgalmas, kitartó és kreatív munkájának köszönhetően a térség gazdasága országos viszonylatban is kiemelkedő. A legtöbb iparűzési adót itt fizetik és a munkanélküliség is itt a legkisebb. „Ez a szorgalommal megalapozott siker folytatódjon a következő évtizedekben is… mi, a megye részéről minden segítséget meg fogunk adni mindehhez.” – fejezte ki jókívánságait.
Az idei expó díszvendége Szolnok város volt, melynek képviseletében Kovács Sándor vehette át az ezt dokumentáló tanúsítványt. Ezt követően az V. Jász-Expó díjainak kiosztására került sor, ahol a következő elismeréseket vehették át a térség vállalkozói:

Vásári nagydíj: Electrolux Lehel Kft., Jászberény
Vásárdíj: Jász-Ablak Kft., Jászberény
JNSZ Megyei Önkormányzat különdíja: Jászberény Város Önkormányzata
Jászberény város különdíja: Molnár Méhészet, Jászberény
Jászsági Önkormányzatok Szövetségének különdíja: Jászalsószentgyörgy Önkormányzata
JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja: OTP Pénzügyi Pont/THN-Tamus Kft., Jászfényszaru
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíja: Sebestyén Pékség, Jászberény
Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének különdíja: Jászberényi Babacentrum/Kinder Möbel Bt., Jászberény
Jászsági Menedzser Klub különdíja: Téba Tüzép, Jászapáti-Jászberény
NOVICO Iroda különdíja: Sarok Üzletház, Jászberény

Sűrű programjai okán a megnyitó végére, de még időben érkezett meg Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, aki vissza nem térő alkalomként hívta fel a figyelmet a Széchenyi 2020 Programban rejlő lehetőségekre.

Szabó János vásárigazgató, az expót szervező Novico Szervező és Tanácsadó Iroda ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy több mint ötven kiállító népesített be két pavilont és a hozzájuk kapcsolódó területet. Közülük 30-40% új kiállítóként mutatkozott be, elmondásuk alapján sikerrel. A kiállítók több mint a fele már most jelezte jövőbeli részvételi szándékát, ami önmagában is elismerés. Idén csúcsot döntött a látogatók száma, hiszen közel húszezren voltak kíváncsiak a vásárra és a kísérő programokra, amit a jó idő is pozitívan befolyásolt. Szabó János elmondta, hogy jövőre minőségi és tartalmi újdonságokban, fejlesztésekben gondolkodnak.