Közel félezren a Zagyvamenti Maratonon

Szombaton az első peresi esküvőn Fehér János Kornél jászágói hagyományőrző feleségül vette Mártonffy Sarolt Lucát. A tradícionális menyegzőn hagyományőrzők, egyenruhás katonák és egy zenekar is részt vett. Greutter György atya kiemelte, hogy a házasságban a férfi és a nő egy életre összekötik életüket. Kölcsönösen átadják magukat egymásnak, elfogadják egymás jó és rossz tulajdonságait. Nehéz azonban egy életen át kitartani, főleg mikor még a kezdeti tűz is alábbhagy. „A számos próbatételen való helytállás egyedül senkinek sem megy: Isten segítsége szükséges a boldog, gyümölcsöző családi élet kialakításához” – hangsúlyozta az esküvőt celebráló atya, aki végül nászáldásban részesítette az új embert és az új asszonyt.

Vasárnap a szokásos augusztus végi, Kisasszony napi búcsúra hívott a harangszó a peresi pusztában. A szentmise előtt a decemberben megjelent Élet Peresen és Felsőmuszajon című könyvet vásárolhatták meg az érdeklődők és beszélgethettek az előszó írójával, dr. Praznovszky Mihály történésszel. A búcsú alkalmából Velkeiné Pócz Ilona új alkotását is üdvözölhettük: a művésztanár térképet készített Peres összes régi tanyájának, a családok nevének a jelölésével, így a megjelentek megkereshették, pontosan hol is laktak őseik.

A búcsúi szentmisét tartó Szántó József apátplébános köszöntötte a régi tanyavilágban élő családok leszármazottait. „Esztendőről esztendőre ünnep a peresi búcsú a szívnek. Karácsony szent estéje után ez a legkedvesebb ünnep számomra. Örömmel jövünk ide, a pusztába; az őseink lábnyomát őrző szent helyre beköszönünk. A puszta a csendre, Isten közelségére és szeretetére tanít. Az elpusztított tanyák között ez a kápolna az élni akarást hirdeti és azt a titkot, hogy Isten hazavár mindannyiunkat” – üdvözölte a majd’ 400 fős hívő közösséget az atya. Külön köszöntötte Pócs János országgyűlési képviselőt, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, az önkormányzat tagjait és az egyházközségi képviselőket.

A szentmise elején három kisgyermeket és egy felnőttet keresztelt meg az apát, így sokasodik évről évre a Peresen kereszteltek száma. Az utóbbi években itt keresztséget nyerő kisgyermekekről tabló is készült.

Szentbeszédében Szántó József atya felidézte a régi szentkúti búcsúk kedvelt énekét: „Édesanyánk, hoztunk Neked lángoló szívet!” Ezt a lángoló szívet szeretnénk átadni a Szűzanyának születésnapi ajándékként, hiszen a búcsú mindig a szeptember 8-i Szűz Mária születésnapját ünnepli. Isten olyan égi Anyát adott nekünk, aki a legnagyobb erőforrásunk, segítségünk. Isten legszebb leánya, akiben az Ég Ura otthont talált. Ez a legnagyobb hivatás, hogy anyja lett a világ Megváltójának, őt köszöntjük ma. Isten meghívására adott igenje azt is jelentette, hogy látta meghalni fiát, majd el kellett temetnie. Hét tőr járta át a szívét, de mindezt előre nem tudta, nem számított rá, mégis helytállt, ezért lett a Mennyekben megdicsőített, megkoronázott Anyánk. Homíliája végén Szántó József felhívta a figyelmet az egyre fokozódó migráns-problémára. Meg kell nekünk is birkóznunk új idők új kihívásaival, még ha nem is számítottunk rá. „Kontinens méretben is beérik a bűnök következménye. Keresztényként segíteni kell a bevándorlókat, de Szent István örökségét, nyelvünket, kultúránkat tíz körömmel kötelesek vagyunk védeni, megélni! Mária az egyetlen garancia megmaradásunkra. Ő segítsen szenvedni, imádkozni és ne hagyjon elveszni!” – zárta le gondolatmenetét az atya.

A szentmisét követő körmenet után az apát megáldotta a Peresről szóló könyveket és térképeket. Olyan szellemi alkotásoknak nevezte őket, amelyek kapaszkodók a múltba, a jelenbe és iránytűk a jövőbe. Megáldotta az alkotókat, akik szívüket-lelküket beleadták a munkába mindannyiunk okulására. Majd a pusztamonostori Csipkés Gyöngyvessző Népdalkört hallhattuk, akik az Amott legel, amott legel című népdalt adták elő. Az ünnepség végeztével az apát úr megköszönte Kasza Lajosné Almási Gizellának és családjának a kápolna gondozásában nyújtott áldozatos szervező munkáját.