Szeptemberben felpezsdül a város

A hétvégén átalakul Jászberény főtere jászsági termékek kirakatává az V. Jász Expó és Fesztiválon, melyet színes hagyományőrző programokkal fűszereznek a szervezők. A Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai szeptember minden hétvégéjén színes programokat kínál, melyről kedden tájékoztatták a helyi sajtó képviselőit.

A hagyomány és helyi értékek mezsgyéjén zajlik majd a szeptemberi programsorozat – mutatott rá rendezvényeik irányvonalára bevezetőjében Gál-Dobos Beáta, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa. Elsőként az aktuális, a pénteken kezdődő V. Jász Expó és Fesztivál részleteibe avatták be a helyi média képviselőit.

Szabó János, az expót szervező Novico Szervező és Tanácsadó Iroda ügyvezetője, valamint a hétvégi rendezvény vásárigazgatója elmondta, hogy elsősorban jászsági vállalkozásoknak kínálnak bemutatkozási lehetőséget, a piaci igényeket szem előtt tartva. Évről évre nő a kereslet a kiállító helyek iránt, hiszen az expó mással nem helyettesíthető marketing eszköz. Amint a rendezvény nevében is szerepel, a szervezőknek kettős céljuk van. Egyrészt gazdasági csomagként kínálják, másrészt nyárbúcsúztató program az egész család számára.

Újdonság, hogy idén már nevet is kap az autókat kiállító szektor: Berényi Autó Szalon 2015. Szintén először mutatják be a Jász értékek tárházát a Jászvilág utcában, ahol 17 jászsági település kap bemutatkozási lehetőséget. A Nemzeti Agrárgazdasági Iparkamara, mint szakmai támogató, kiváló hazai élelmiszerek kollektív standdal jelenik meg a kiállítók között.

Az expó kísérőrendezvénye a pénteken 13.30-kor tartandó vállalkozói fórum, ahol pályázati lehetőségekről tart előadást Karsai Tamás államtitkár, majd ifj. Hubai Imre, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke a fejlesztési lehetőségekről beszél. Várhatóan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, mint az V. Jász Expó és Fesztivál fővédnöke nyitja majd meg a fórumot. A vásár ünnepélyes megnyitójára 16 órakor kerül sor, díjátadóval egybekötve.
A vásár nyitva tartási idejében a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai kínálnak kulturális programokat a Szentháromság téren felállított színpadon. Pénteken 15 órakor a Jászapáti Rácz Aladár Zeneiskola Fúvószenekarának műsorát láthatják az érdeklődők, a megnyitó után, 17 órakor pedig Vastag Csaba lép színpadra. A Jászsági Hagyományőrző Egylet legújabb műsorát 18 órától tekinthetik meg Élet a Morgóban címmel.

Szombaton 10 órától a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek műsorát tekinthetik meg, majd 10.30 órától a Kelepelő Bábcsoport: A Brémai Muzsikusok előadásával, 11 órától pedig a jászfelsőszentgyörgyi Rozmaring Pávakör műsorával folytatódik a program. Déltől ki-ki elköltheti ebédjét, amihez a helyi Vincellér Étterem kínál három fogást: jászkapitány urunk kedvence (korhely babgulyás marhahússal), Déryné egytálétel (tárkonyos, tejszínes csirkeragu főtt tésztával), jászsági lakodalmas csirkecomb (gomba, máj, rizs, párolt káposzta). Az ebédjegyek elővételben a Lehel Film-Színházban vásárolhatók meg, de a helyszínen is lesz rá lehetőség. Az ebédhez Sülyi Károly és Almási Klára kettőse szolgáltatja a nótacsokrot Kállai Gábor szintetizátoros kíséretében.

14 órától fellép a Déryné Vegyes Kar, a jászfényszarui Fortuna Színjátszó Kör, majd a Cantate Nobis Énekegyüttes. Az előzőleg meghirdetett programokhoz képest változás történt, tehát 16 órától a Happy Gang műsora lesz látható, majd 16.30-tól Jász-Nagykun-Szolnok Megyei néptánccsoportok műsora következik. A napot 19 órakor a Jászmagyarok együttes koncertje zárja.
Vasárnap 10 órától a kulturális műsor előadói a Kossuth Népdalkör, a jásztelki Akácvirág Dalkör, a jászboldogházai Csillagvirág Kórus, a „Hidi” népdalkör Jánoshidáról, a jászladányi Gitár duó, majd Sas Dániel és ifj. Sas Zoltán lesznek. Kazár Miklós háromszoros magyar Rally Bajnokkal és autójával 11 órától találkozhat a közönség. 15.30 órakor Cozombolis Péter lép színpadra, majd 17 órakor a Passed zenekar. A fesztivált a helyi Hendrix Reload zenekar koncertje zárja.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 15-20 ezer látogatóra számítanak a díjtalanul látogatható V. Jász Expó és Fesztiválon.

***

Városunk kulturális kft-je az érdeklődők figyelmébe ajánlja a Szolnoki Gulyásfesztivált, melynek idén Jászberény lesz a díszvendége. Szeptember 12-én, szombaton közel 100 m2-es területen nyílik lehetőség Jászberény bemutatására, 14 órától pedig a Jászsági Hagyományőrző Egylet és a Jászsági, Népi Együttes kulturális műsorral lépnek fel a fesztivál színpadon.

Szeptember 20-án, vasárnap immár 10. alkalommal csatlakozik Jászberény is az Európai Mobilitás Hét elnevezésű kampányhoz. Az Európai Autómentes Nap fő célja a motorizált forgalom visszaszorítása, a káros CO2 kibocsátás csökkentése, valamint a figyelem ráirányítása az alternatív közlekedési módokra. A szokásos gördülő bejárással veszi kezdetét az autómentes nap, a város négy pontjáról, majd bemutatókkal, ügyességi versenyekkel folytatódik a program.