A hit sziklájára építette nemzetünket

Nemzetiszín díszbe öltözött augusztus 20-án a jászapáti Kisboldogasszony templom oltára, államalapító Szent István királyunk ünnepén. Ez alkalomból szentmisével emlékeztek Istvánra, átadták a városi kitüntetéseket, majd az új kenyér megáldásával zárult a díszünnepség.

„Magyarok fénye, ország reménye, légy áldott Szent István király!” – szólt a szentmise bevezető éneke, s közben imára kulcsolt kézzel bevonultak a szentmise celebránsai, egyházközségi tagok, önkéntes tűzoltók és lengyel vendégeink, valamint a mellékoltárra kihelyezték a Szent Korona másolatát. Kladiva Imre apát-plébános köszöntötte a híveket Szent István királyunk ünnepén: „Mindenkit Isten hozott!”, s a szentmisét „nemzetünkért, hazánkért, népünkért” ajánlotta fel.

Az Evangéliumot György Alfréd (Frédi atya) kamilliánus szerzetes olvasta föl Szent Máté könyvéből a sziklára épített házról. „Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja.” (Mt 7, 25) Kladiva atya szentbeszédében megidézte Szent István alakját, aki szilárd alapra, a hit sziklájára építette nemzetünket, így a viszontagságos időkben is megmaradtunk. István 1038. augusztus 15-én vétetett föl a mennyekbe, a legnagyobb Mária ünnepen, ezért szentté avatása is ehhez a naphoz közel esett 1083-ban, augusztus 20-ra. „Szent István megvalósította, amire az Úr Jézus hívatta: hogy népe szabad és független legyen… Nemcsak biztos hazát, hanem kereszténységet is kaptunk tőle.”

A szentmisét követően, 11 órakor a városi díszünnepség vette kezdetét, melyet szintén a templomban tartottak több száz résztvevő jelenlétében. Jászapáti testvérvárosából, Lancut járásból érkezett e jeles ünnepre Robert Hofman jegyző, aki tolmács segítségével üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a lengyelek is ezer éve fogadták el a kereszténységet, így ez az ezer év összeköti és erősíti a magyar-lengyel kapcsolatokat.
Borbás Ferenc jászkun főkapitány felhívta a figyelmet az ünnepek megtartásának fontosságára, melyek kiemelnek a hétköznapokból. Hangsúlyozta, hogy a Szent Királyunk által teremtett független országot és egységet ma is őrizni, védeni kell. „Ha voltak is rossz időszakok, megértünk sok dicső kort és még ma is itt vagyunk.” S itt, a Kárpát-medencében helyet kaptak a betelepült jászok is, akik szintén felvették a kereszténységet és azóta is vallják. „A régiek életnek nevezték a búzát.” Felidézte gyermekkori emlékeit a frissen sült kenyér illatáról, melyből a keresztvetés után nagyapja szelt neki, és az íze semmihez sem volt hasonlítható: „íze a számban, emléke a szívemben ma is él”.

A városi elismeréseket Farkas Ferenc polgármester adta át. Jászapáti Városért kitüntetést adományoztak a Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösségnek, melyet Kis Józsefné vezető vehetett át. Jászapáti Városért posztumusz kitüntetést kapott dr. Farkas Ferenc főiskolai tanár, újságíró, sokunk Feri bácsija és példaképe, aki áprilisban hagyott itt bennünket. Az elismerést felesége és fia vették át. A város képviselő-testülete a Közszolgálati díjat Kökény Gábornak ítélte oda, a Pedagógiai díjat pedig Halász Imre Ottó feleségével, Nagy Rozáliával közösen kapták, mint Jászapáti legidősebb pedagógus házaspárja, sokak nevelői, tanítói. Az Egészségügyi díjat Borbély Lászlóné vehette át, az év vállalkozója pedig Berki Bertalan lett. Az év polgárőre Lóczi László lett, aki az elismeréssel járó jutalmat szükséghelyzetben lévő bajtársának ajánlotta fel. Az év tűzoltója id. Báthor Pál lett, aki 1977 óta tagja a Jászapáti Önkéntes Tűzoltók csapatának. Nagy Jánosné Ádám Piroskának ítélték oda a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány díját, melyet dr. Tajthy József alapító tag nyújtott át. A Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség Szent Kamill díját ifj. Réz István kapta.

Az ünnepség fényét emelte Kóródi Anikó műsora, aki Demjén Ferenc Kell még egy szó című dalát, illetve a Kárpátia Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című szerzeményét adta elő. Az új kenyeret Kladiva Imre atya áldotta meg, amit Berki László ifjú gazda és családja szegett fel. A templomból távozó ünneplők serege a kijáratnál részesülhetett a friss és ropogós újkenyérből.