Szép jubileum fiatalokkal

Az elmúlt héten kedd és vasárnap között immár huszonötödik alkalommal élt-lüktetett Jászberényben a Csángó fesztivál. Itt a címoldalon és belül a lapban, az 5-7 oldalakon most a legnagyobb nézősereget vonzó rendezvényekről tudósítunk. A tudományos tanácskozásokról következő számunkban közlünk bő összeállítást.
Augusztus 5-én szerdán délután aggódva néztük a Jászberény egén gyülekező egyre sötétebb fellegeket, hiszen a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseményére, a Csángó Fesztivál ünnepélyes zászlófelvonására a vihar nem volt hivatalos. Szerencsére a kéretlen vendég korábban érkezett és időben távozott, így zavartalanul átadhatta magát a Szentháromság térre érkező tömeg a tánc és a zene élvezetének.
Dr. Kertész Ottó, a Folklór Kulturális Közalapítvány Kuratóriumának elnöke városunk elöljáróin túl valamennyi érdeklődőt köszöntött, majd egyszerű tömörséggel nyitotta meg a rendezvényt: ”Ezennel vegye kezdetét a pár napos vigalom, a XXV. Csángó Fesztivál!”
Dudás Dániel és Dudásné Mosóczi Lívia tanítványai, a Barkóca Táncegyüttes fellépése igazolta Szűcs Gábor fesztiváligazgató szavait: „A hagyomány öröklődött”. Csángó táncaik után elérkezett a várva várt pillanat, amikor is a Zagyva Banda moldvai csángó muzsikájának ütemére magasba emelkedett a fesztivál zászlaja, hirdetve, hogy Jászberény szíve több napon keresztül a zene és a tánc ritmusára dobban.
Románia, Törökország és Észak-Ciprus táncosai látványos bemutatójukkal ízelítőt adtak az esti Színes Világ gálaműsorból, sejtetve, hogy ez évben is feledhetetlen élményekben lesz részünk. Az alkalmi táncházba a külföldi táncosok többeket bevontak.
Szűcs Gábor nyitógondolatától kifejezőbbet aligha találhatnánk: „Éljen a XXV. Csángó Fesztivál!”