Népünnepély a mezőn és a vásártéren

Több nagy ünnepe van Jászapátinak, de ebben az évben ezek közül is kiemelkedik a július 25-26-án szombaton és vasárnap megrendezett hármas rendezvény. Ekkor került sor a Hármas Kerületi Aratóversenyre, a Magyarok Kenyere program JNSZ megyei rendezvényére és a Jászsági Randevú 2015 programjára. A rendezvényeket több ezer látogató mellett megtisztelte jelenlétével dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is.

Mindkét nap rekkenő hőségben zajlottak a programok, így érthető, hogy az aratóverseny résztvevői már fél hétkor gyülekeztek a Gazdafarmon. A népes csapat aratópálinkával bátorította magát, majd kivonultak a verseny helyszínére. Igazán impozáns látvány volt a sok népviseletbe öltözött csapat, ahogy kaszákkal, kannákkal, az élelmet rejtő batyukkal elfoglalták a helyeiket. A batyukból persze előkerült kolbász, szalonna, hagyma, ki mit vitt, mert a hagyomány szerint ez a legnehezebb paraszti munka sok energiát igényel.
A kaszásból, marokszedőből, kévekötőből és kisegítőkből álló csapatokat nem fogta meg a feladat, igen hamar földre dőltek a szalmaszálak és kévékbe kötve mutatták hogyan is történt az aratás régen. Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője is kézbe vette a kaszát, s bár szokásos humoros összegzésében inkább a többiek teljesítményét dicsérte, egyöntetű vélemény szerint ő is „igazi paraszt gyerek, nem vallott szégyent”. A képviselőnek az aratásra vonatkozó megjegyzése már a rendezvények többségének helyszínén, a Jászapáti vásártéren hangzott el, ahol Péter-Szabó Szilvia énekére vonultak be a csapatok.

Ugyanitt, ugyancsak korán reggel elkezdődött a főzőverseny, jellemzően birka ételekből. Különösen kitett magáért a karcagi csapat, akik hat nagy üstben készítették specialitásukat, a hungarikumnak számító birkapörköltet. Az események időrendi sorát megbontva, már itt elárulhatjuk, hogy az első díjat ők vitték el, a kunmadarasiak húsos káposztája és a jászapátiak birkapörköltje előtt. Három különdíjas közül a Jászberényi Gazdakör és a jásziványiak ugyancsak birkapörköltet készítettek, a jásztelekiek pedig csülkös pacalt.

A Magyarok Kenyere JNSZ megyei rendezvényére is ezen a szombaton került sor. A rendezvény fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, védnökei Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara JNSZ megyei elnöke és Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője. A házigazdai szerepkört Borbás Ferenc jászkun főkapitány, Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere és Kiss János, a Jászapáti Gazdakör elnöke töltötték be. Az esemény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Pócs János és Farkas Ferenc köszöntötték a népes közönséget, amelyben közemberek és a Jászság hírességei egyaránt jelen voltak, köztük Kasza Lajos és Szatmári Zoltán vállalkozók.

A földművelésügyi miniszter ünnepi beszédében a gabona, az „élet” jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a Jászság és a Kunság mindig is az ország éléskamrája volt. Elmondta, hogy az idei aratás során kiváló minőségű gabonát sikerült betakarítani, amelynek 70%-a a legjobb malmi minőséget képviseli. Az ország kenyérellátáshoz szükséges 1,2 millió tonna búzán felül az állatok takarmányozására is meg van a fedezet, sőt, mintegy kétmillió tonna gabonát exportálhat is az ország. Korinek László professzor a Magyarok Kenyere ötletgazdája is köszöntötte a jelenlévőket, majd lovas kocsikon beszállították a felajánlott búzát. Kladiva Imre apát plébános búza- és kenyérszentelése volt az esemény csúcspontja. Ezt követően értékelték a Hármas Kerületi aratóversenyt, átadták a díjakat és emléklapokat.

Idő közben megkezdődött, illetve folytatódott a kulturális program, jó ebédhez szólt a nóta Fehér Endre és népi zenekara jóvoltából, s aztán sorba jöttek a többi fellépők. Helyiek épp úgy, mint a Szolnoki Szigligeti Színház művészei, akik operett és musical gálát varázsoltak a színpadra. De ez már a jóízűen elfogyasztott ebéd utánra is átnyúlott, amit hintós lovas felvonulás követett, majd a Jászsági Randevú megnyitója Farkas Ferenc polgármester által.

Vasárnap a délelőttöt nagyon a gyerekek kedvére szervezték a népi játszóházzal és Jancsi bohóccal. A nap során bemutatkoztak az ovisok, a nagyobbacska néptáncosok, a városi vegyeskar és a szinjátszókör. Volt akinek Mentős Laci éneke tetszett legjobban, másnak Korda György és Balázs Klári műsora, a Jászmagyarok koncertje, vagy éppen Balázs Fecó produkciója. Mindenesetre a tűzijáték most is mindent vitt.

Minden hétvégi programot képtelenség felsorolni, aki ott volt, tapasztalhatta a rendezettséget, szervezettséget, kiváló hangulatot, a jó társaságot, aki meg nem volt ott, bánhatja, s legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy talán jövőre ő is eljut a város eme nagy programjára.