Négyéves elnöki visszatekintés

Immár negyedik éve, hogy Pető Béla irányítja Jászapáti legnagyobb sportegyesülete, nevezetesen a Jászapáti VSE munkáját. Ez időszak alatt sok mindenben történt előrelépés, de kudarcok is érték elnöksége alatt. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül visszatekintünk az elmúlt időszakra.

2011-ben, amikor Pető Béla nyugalmazott tanár urat megválasztották Jászapáti VSE élére, – mivel családi neveltetése mindig is a munkáról szólt – a zászlóra, amit jelképesen kitűzött maga elé természetesen szintén ezt írta. Nem meglepő tehát, hogy szinte azonnal szétnézett a szakosztályok háza táján.

„Már az első látogatásomnál kiderült, hogy a tagdíjak fizetése – 500 Ft/hó – nem úgy megy, mint azt szeretnénk. Ezért javasoltam az elnökségnek, hogy ez, havi 100 forint legyen mindenki számára. Ezt be is vezettük, és kijelenthető, hogy nincs elmaradás az óta. A másik dolog, ami zavart, a létesítmények díjköteles használata volt. Ebben próbáltam intézkedni és nagy örömömre nyitott ajtókat találtam. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatója engedélyezte, hogy a tornatermet díjmentesen veheti igénybe két szakosztályunk is, az asztaliteniszező és a birkózó. Ugyanígy a Városüzemeltető Kft. vezetője is engedélyezte, hogy aki edzésekre jár be a strandra úszni, nem kell fizetnie belépőt. Jó érzéssel töltött el az is, hogy a Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium is, ingyenesen bocsájtotta rendelkezésükre tornatermét, ahol egy nagyszabású országos birkózóversenyt rendezhettünk az utánpótlás korosztály részére. Elnökségem alatt értük el azt is, hogy az egyesület szakosztályainak egy egységes kiadványt állítottunk össze és azt nyilvánossá tettük mindenki számára.” – mondta el az egyesület elnöke.

Az elnök úr szerint, a JVSE szinte minden szakosztályánál, egyre több fiatal kapcsolódik be a munkába. E tekintetben kiemelte a Járvás Róbert vezette asztaliteniszezőket, ahol egyre látványosabb a fiatalítás.  A JVSE elnöke a négy szakosztály közül, főleg a Lóczi Tibor által vezetett birkózók előrelépésében lát nagy fantáziát. Ha a kiszemelt, – volt Mezőgazdasági Iskola – tornatermet megkapják, akkor a Magyar Birkózó Szövetségtől olyan központi támogatásban részesülhetnek, amilyen eddig nem volt jellemző az egyesület életében.

A sok előremutató eredmény mellett Pető Bélát kudarcok is érték az elmúlt négy év alatt. Különösen azért, mert Ő még abban az időszakban nevelkedett és dolgozott sokat, amikor az adott szó, többet ért az írottnál. Ma már szerinte ez egyáltalán nem jellemző, legalábbis abban a szférában ahol, ő tevékenykedik. A „szószegő” személyeket nem kívánta megnevezni, mert mint mondta, majd magukra ismernek, ha meg nem, az már még nagyobb baj.

A sportvezető elmondta még, hogy a közelgő tisztújító közgyűlésen, ha újra jelölik, elfogadja. De ha más személyt találnak helyette, nem kudarcként fogja megélni. Amennyiben mégis ő marad a JVSE elnöke, továbbra is arra törekszik, hogy a fiatalok egyre többen megszeressék a sportot. Végül mindenkinek megköszönte az elmúlt négyévi segítő munkát.

Ha augusztus végén újra Pető Bélát bízzák meg a JVSE vezetésével, minden bizonnyal akkor tud újabb eredményeket elérni, ha az elnökségi tagok is megfelelő ambícióval segítik majd őt.