Fogathajtó verseny nyolcadszor

A lósport kedvelői már megszokhatták, hogy a megyében, azon belül is a Jászságban, több településen rendeznek évente fogathajtó versenyt. Ebből ezúttal sem maradt ki városunk, hiszen a Jászberényi SE fogathajtó szakosztálya, – a BA-HO-KA Lovas-tanya és a Jászkerület Kft. támogatásával – augusztus 1-jén rendezte hagyományos fogathajtó versenyét, immár nyolcadik alkalommal.
A rendezvényt  Szabó Tamás Jászberény polgármestere nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a fogathajtó verseny a város programjainak szerves részévé vált és évszázados jász értékek ápolásának tanúi lehetnek az érdeklődők. Azt is hozzátette, hogy mindez, a következő két költségvetési évben is támogatandó a város részéről.
Már a megnyitó után látni lehetett, hogy a rendezvény késő este fejeződik be, hiszen 57 indulót regisztráltak a versenysátorban. Mint azt Bíró Árpád a megyei szövetség elnöke elmondta, nagy elismerés illeti a BA-HO-KA kezdeményezését, hogy szinte egyedülálló módon a megyében „Rajtengedély vizsgát” és díjhajtást is illesztettek a fogathajtó versenybe. Szerinte Jászberény a lósport fellegvára lehet.  
Szalókiné dr. Petróczki Ildikó állatorvos a reggeli ellenőrzésnél gondoskodott arról, hogy csak a minden egészségügyi dokumentummal ellátott lovak vegyenek részt a versenyen. A nap folyamán pedig ügyeletet tartott, hogy az esetleges sérüléseknél segítséget nyújtson. Szerencsére ezzel nem kellett élnie.
Csintalan Imre tiszaföldvári versenyző pedig azt emelte ki, hogy azért szeret a Jászság fővárosában versenyezni, mert nagyon szervezett, jó az ellátás és színvonalas a rendezvény.  
A pályát – a díjhajtás után – Fülöp István I. osztályú bíró és egyben pályaépítő vezérletével rendezték be, ami Csintalan Imre és Ballagó Edit hajtók szerint igen technikás versenypályává varázsolódott. Úgy látszik, ez mit sem számított Jászfényszaru versenyzőjének, ifj. Pál Jánosnak, aki a kettes fogatok versenyében vitte el a pálmát. A berényi lovasok ezúttal túl udvariasak voltak a vendégekkel szemben, hiszen Rédei Lajos átengedve a dobogós helyezést, a póni ketteseknél a negyedik helyen végzett. Az eredményhirdetést késő délután ejtették meg, ahol sok értékes ajándék talált gazdára. Ezt követően a fogathajtók lovas karussell-el búcsúztak a közönségtől.
A fogathajtó versennyel egy időben, a lovaspálya mellett íjászok is tevékenykedtek. A „Kürt Emlékezete” jászberényi íjászcsapat ugyanis, az I. Hagyományőrző Íjásztalálkozóját és versenyét rendezte a pálya melletti erdőben, ahol 136 íjász mérte össze tudását.