Látványos hétvége lesz a városban

A közelgő – és ebben a számunkban melléklettel köszöntött – Csángó Fesztivál előtti hétvége igen pörgős, eseménydús lesz Jászberényben. Most lesz a Mézvásár, és az ugyancsak látványos fogathajtás, valamint az íjászat.

Augusztus első napján, szombaton tíz órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a XXVIII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó, a Bercsényi úti Sportcsarnokban. 10.30 órakor lesz a Mézkirálynő jelöltek felvonulása, 10.45 órakor Tóth Endre tart bemutatót élő méhcsalád kezeléséről, majd 11 órakor kezdődik a füstölőgyújtó és keretszegező verseny.

A kulturális műsorok sorát 11 órakor a Zenebona Társulat gyermekelőadása indítja, majd 14.30 órakor kerül sor a Mézkirálynő megkoronázására. Az Ifjúsági Házban 9.30 órától méhészeti szakelőadásokat tartanak, napközben pedig méhészeti eszközök kiállításával és vásárával, valamint kis- és nagytételű mézértékesítéssel is várják az érdeklődőket. 13 órakor Balázs Fecó, a mézvásár sztárvendége ad koncertet a Bercsényi Sportcsarnokban.

Városunk nyári programjából ezúttal sem marad ki a fogathajtó verseny. A mézvásárral párhuzamosan, ugyancsak szombaton – a szokásokhoz híven – ezúttal is az Állatkert melletti labdarúgópályán láthatunk fogathajtó versenyt.

A Jászberényi SE fogathajtó szakosztálya, – a BA-HO-KA Lovas-tanya és a Jászkerület Kft. támogatásával – szombaton rendezi hagyományos fogathajtó versenyét, immár nyolcadik alkalommal. A póni kettesek, a lovak egyes és kettes fogatok akadályhajtása mellett új versenyszámot is beiktatnak, ez pedig a díjhajtás lesz. Érdekessége a rendezvénynek, hogy ezúttal rajtengedély vizsgát is tehetnek azok a lovasok, akik fogathajtással szeretnének foglalkozni az elkövetkezendő időszakban.

A rendezvény új eleme még az is, hogy a „Kürt Emlékezete” jászberényi íjászcsapat I. Hagyományőrző Íjásztalálkozóját – a fogathajtó versennyel egy időben – rendezi, a focipálya melletti erdőben.

A fogathajtó verseny szombaton kilenc órakor – az íjászoké fél tízkor –, megnyitóval kezdődik, és késő délután fejeződik be. Az eredményhirdetés után hagyományosan az igen látványos lovas karusell-el búcsúznak a közönségtől a fogathajtók.