Rock a jászok körül

Talán szokatlan ideának tűnhet rockzenei koncertet tartani egy képzőművészeti galériában, ám, ha tudjuk, hogy a Szikra Galéria a jász festők alkotásait mutatja be, a meghívott zenekar pedig a Jászmagyarok együttes, máris megtaláltuk azt a kapcsolódási pontot, mely igazolja a programhelyszín létjogosultságát.

Jász identitásunk erősítésének gondolatmenete késztette arra a galériatulajdonos Szikra Istvánt, hogy szombat este egy akusztikus koncert erejéig a képzőművészeti térbe invitálja a muzsikájában népzenei motívumokat, szövegében a hazaszeretet, a nemzeti öntudatot preferáló folk-rock együttest.

Bánfi Ferenc és bandája gyakori vendég a Jászság különböző közösségi rendezvényein, ünnepségein. Az elsősorban a jászok történelme, a szülőföld ihlette nótái népszerűek a régióban és lassan ismertté válnak országszerte is. Zenéjének populáris mivoltát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fellépések alkalmával a közönség kívülről fújja dalaikat. Nem történt ez másképp a galériában sem. A maroknyi, ám annál lelkesebb publikum együtt dúdolta, énekelte a dalokat a négy muzsikussal – Bánfi Ferenccel, Pataki Mónikával, Sárközi Viktorral és Molnár Tiborral.

A kvartett előadásában a megjelent két nagylemez anyagából kaptunk ízelítőt. Hallhattunk feldolgozott verseket, rockosított népdalokat, saját szerzeményeket, valamint népszerű slágerek „jászmagyarosított” átiratát. A repertoárból nem maradhatott ki a Jászkunsági gyerek vagyok, a Redemptio, vagy a már szinte himnuszként tisztelt Hazánk e föld című dal. A közönség vastapssal hálálta meg a színvonalas előadást.