Nem üvöltenek, csak lobbanékonyak

Hamisítatlan olasz hangulat lengte be vasárnap este a Szabadtéri színpadot temperamentumos, nagy családi beszélgetésekkel és az elmaradhatatlan paradicsomos spagettivel.

Ahogy a bevezető slágerben is elhangzott: Tu Vuò Fa' L'Americano, azaz mi nem beszélünk amerikaiul, de mondhatnánk: annál inkább olaszul. Joe DiPietro A folyón túl Itália című két felvonásos komédiáját saját tapasztalatai ihlették, megfűszerezve jókora humorral, és az élet nagy igazságaival. Köztük az egyik, hogy első a család, azaz Tengo famiglia!

A színdarabot az Orlai Produkciós Iroda színészei tették élővé vasárnap este, a Szabadtéri színpadon, bepillantást engedve egy ízig-vérig olasz család mindennapjaiba, akiket sorsuk New York-ba sodort. A narrátori szerepet is felvállaló Nick – azaz Nicola – büszkén mutatta be olasz gyökerű családját, akik még ifjú éveikben kerültek el szülőföldjükről. „Náluk zajosabb embereket nem igen ismertem.” Ezt később Nunzio nagypapa magyaráz: „nem üvöltök, lobbanékony vagyok!” Nick szülei és nővére már évekkel ezelőtt elköltöztek, így csak ő maradt négy nagyszüleinek, akikkel minden vasárnapi ebédet együtt fogyasztanak el. Egy nap az unoka nagy bejelentéssel állt elő: új állást kapott a keleti parton, és egy hónap múlva el is költözik. Előtérbe kerültek a generációs különbségek, hiszen a nagyszülők nem pártolják unokájuk döntését, számukra az életben a legfontosabb a család, a hit és az ennivaló. Már az első képen is paradicsomos spagettit falatoztak hangosan és jóízűen. Az egyik nagymama, Aida, állandóan az evés lehetőségét kereste és minden problémára megoldást jelentett a dédanyja receptkönyvéből elkészített ricottás túrótorta, vagy a mennyei borjú. Mert a hagyományokat megtartani szent dolog, mint ahogy misét rendelni a problémákra is megoldást jelent. Hiába próbálkoznak kerítéssel, Nicola és a csinos Caitlin végül nem esnek szerelembe, hiszen Nick nem hátrál az új állásajánlat elfogadásától. Még a pánikrohama sem tartotta vissza, végül ő is kirepült végleg az olasz családi fészekből. A hagyományt annyiban megtartotta, hogy ő is megnősült és családot alapított, az olasz ízeket pedig Aida nagymama főztjei őrzik számára, amit rendszeresen kap postán.

A főszereplő unoka szerepében Szabó Kimmel Tamásnak, és a négy nagyszülőket megformáló Lázár Katinak, Lukáts Andornak, Benedek Miklósnak és Szabó Évának, valamint Caitlin szerepében Cseh Juditnak szólt a megérdemelt vastaps a jól megformált olasz családi élményekért.