A füstölt gomba karrierje

Tavasz óta jelentősen megváltozott a belvárosi piac struktúrája, melynek mozgatórugója a Jász Piacért Egyesület. A tagok közül ezúttal Berente Róbert kistermelő termékeit néztük meg közelebbről, és innovatív ötleteiről kérdeztük.

Keresztessy János, a Jász Piacért Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy céljuk a helyi és egészséges termékek felvonultatása a belvárosi piacon, ezzel is segítve a környékbeli kistermelőket. Hozzátette, hogy a vásárlói igények bővülésével a feldolgozott termékek iránt is nőtt a kereslet az utóbbi időben. Az egyesületben is vannak innovatív tagjaik, akik nemcsak megtermelik a helyi, egészséges terméket, hanem az átlagostól eltérően fel is dolgozzák azokat. Egy új gondolat, egy új megközelítés alapján állítanak elő termékeket. Természetesen az őstermelők is ugyanúgy jelen vannak a piacon, de van egy új csapat, amely továbbgondolja a feldolgozás lehetőségeit.

A tavasszal alakult Jász Piacért Egyesület jelenleg 36 tagot számlál. A csatlakozás előtt komoly minőség-ellenőrzésen estek át, megvizsgálták a termelés körülményeit, folyamatait. A minőségromlás elkerülése érdekében folyamatosan ellenőrzik a kistermelőket. Keresztessy János kéri, hogy akinek vannak ötleteik, szeretné megmutatni magát piaci körülmények között, jelentkezzen bártan. „Ne féljenek a megmérettetéstől, szeretettel várunk mindenkit!”

Az egyesület egyik tagja Berente Róbert, aki feleségével közösen fürjtojás és füstölt laskagomba értékesítésével foglalkozik. Kisvállalkozásuk legnagyobb részében gombát termelnek, de van 150 db fürjük is, melyeket kifejezetten tojás termelésre tartanak. A kertjükben megtermett fűszernövényekből szárított és különleges, füstölt keverékeket állítanak elő. „Mi termeljük, mi állítjuk elő a friss, minőségi és vegyszermentes alapanyagot, közvetlenül a végfelhasználók számára.” A köztudatban GasztRobiként is elhíresült kistermelő számos új ötlettel állt elő. Köztük az egyik a füstölt gomba előállítása: a laska gomba levelét kiszárítják, felszeletelik és bükkfával füstölik.  Tudtukkal ez a feldolgozási mód egyedi az egész világon. „Szeretnénk, ha ez a termék helyi különlegességé válna és jászberényi füstölt gomba néven híresülne el, mint a tokaji bor, vagy a makói hagyma.” Folyamatban van a füstölt gomba eredetvédelme, aminek segítségével kizárólag helyi termelők, és vendéglátós vállalkozások biztos megélhetését szeretnék elérni a jövőben, és persze a város hírnevét öregbíteni a világban. „Tudom, merész álomnak tűnik, de nem lehetetlen! Jelenleg a megtermelt gombamennyiségük majdnem 50%-át – közel 50 kilogrammot – dolgozzák fel, amit elérhető áraikon értékesíteni is tudnak.

Hogy semmi ne vesszen kárba, a gomba szárából füstölt gombaport készítenek, amit pogácsa, fasírt készítéséhez javasol a termelő, aki maga is szeret főzni, kísérletezni, újabb recepteket kitalálni. E mellett előállítanak füstölt fokhagymaport, és 6-7 féle fűszerkeveréket is készítenek. A paradicsomos-oregánós-bazsalikomos keveréket tésztás ételekhez javasolja, a brokkoliporos keveréket tejszínes, tejfölös ételekhez. De van olyan húspác fűszerkeverékük is, amely füstölt tengeri sót is tartalmaz. Szintén színfoltja a belvárosi piacnak a fürjtojás, ami hétszer több vitamint tartalmaz és fele annyi koleszterint, mint a tyúktojás. Ezt feldolgozni nem tudják, így nyers formában értékesítik a piacon, de szállítanak bölcsődébe és zöldséges üzletekbe is a Jászság területén.
Berente Róberttel a múlt hétvégi pandúrgulyás főzőversenyen is találkozhattak, ahol az ötven adag füstölt gombás pandúrgulyás 11 órára elfogyott, amit munkája elismeréseként könyvelhetett el.