Találkoztak Isten igájának hordozói

Rendhagyó osztálytalálkozónak lehettek részesei kedden este a főtemplomi mise résztvevői. Harminckilenc esztendős papi szolgálatukért adtak hálát Jászberényben a hívek és pályatársaik előtt az egykori szemináriumi évfolyamtársak.

Szántó József apát köszöntötte a megjelenteket, mindenekelőtt Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye főpásztorát dr. Bábel Balázs érseket, valamint az évfolyamtársakat, a vendégként meghívott dr. Novák István atyát. Tarnaméra, Heves, Rétság, Bereksurány, Szolnok és Tokaj plébánosai tisztelték meg a találkozót. Sajnos öten betegség miatt maradtak távol, öten pedig már eltávoztak az élők sorából.  Értük és valamennyi résztvevőért kérte Isten áldását Szántó József.

Az ünnepi szentmisét dr. Bábel Balázs érsek celebrálta, aki prédikációjába beleszőtte a papi hivatás mindennapjaival járó kihívások, küzdelmek és feladatok sokszor embert próbáló kötelezettségeit. Elmondta, hogy a korosztályához hasonlóan, akik épp most érték el a nyugdíj korhatárt, a papok is sokszor fáradtak. Meg kell küzdeniük a társadalom sokszor negatív kritikájával, rezignáltságával, az egyház iránti érdektelenséggel. Isten pásztorainak a kor szellemében kell válaszolniuk, „toppon” kell lenniük, mert csak így tudnak kapcsolatban maradni a hívekkel. Mint kiderült a szavaiból ő maga is használja a közösségi média kínálta lehetőségeket, bár sokszor elkeserítik az ott tapasztalt papságra vonatkozó hozzászólások.

Az életkorral járó testi fáradság mellett gyakran gyötri a paptestvéreket az érzelmi fáradság is. Amikor például temetés után esküvői misét kell vezetni az komoly lelki megterhelést jelent – árulta el az érsek. A napi teendők mellett kötelességük odafigyelni embertársaikra, lelki támasszal kell szolgálniuk, készségesnek kell lenniük, erőt és vigasztaló lelkületet kell sugározniuk, mely sokszor erőn felül nehéznek tűnik. Ezen kihívások tükrében idézte az érsek Jézus tanúságos szavait: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, mert én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, mert én szelíd vagyok és alázatos.” Az alázatos szívű, szelíd emberek békét sugároznak, nyugalmat teremtenek a körülöttük lévők lelkében. Ezt a szelídséget, Isten igáját kell magukra ölteni a papoknak, hogy megőrizzék lelkük ifjúságát – hangsúlyozta dr. Bábel Balázs.