Könyves csütörtök a nemzeti összetartozás jegyében

Csütörtökön, a 86. Ünnepi Könyvhét alkalmából immár hetedjére nyitotta meg képzeletbeli kapuit a Jászberényi Könyves Csütörtök látogatói előtt. Az idei könyv ünnep városunkban azért is volt különleges, hiszen a szervezők törekedtek arra, hogy nemzeti összetartozásunk napján minél több határon túli alkotó művét népszerűsítsék a rendezvényen.

A megszokottól eltérően a könyvtár a Bercsényi úton egy napig nem fogadta vendégeit, hanem társszerveivel együtt kiköltözött a mozi előtti térre, ahol szabadtéren lehetett igénybe venni a bibliotéka szolgáltatásait: bárki ingyen beiratkozhatott, érvényesíthette olvasójegyét, lehetőség volt könyv-, tekercses dia-, CD-, DVD- kölcsönzésre, régi bakelitlemezek, hangkazettáinak, VHS kazettáinak digitalizálására, folyóiratok, napilapok olvasására. A partnerek kiállított sátrainál mindenki megtalálhatta a maga számára legmegfelelőbb könyveket, kedvére vásárolhatott a Líra Könyvesbolt, a Jász és Hamza Múzeum kötetei közül, a könyvtár a raktáron lévő többlet kiadványainak „könyvturkálójában” becsületkasszára válogathatott a kínálatból.

Az óriási könyvvásár mellett idén is volt stafétaolvasás, ahol 5 percenként váltva egymást, a nap folyamán több százan vállalkoztak Nyáry Krisztián Igazi hősök című könyvének hangos olvasására. Képes történetlánc keretében bárki tollat ragadhatott, és egy-egy mondattal hozzájárulhatott Jászberény második közösen írt történetéhez, a Jász-gondolatok kalandozásairól. Utasi Hajnalka költő kezdősoraival útjára indított históriát Szatmári Antalné alpolgármester asszony egészítette ki gondolataival, mely a nap végén alakult egésszé a vállalkozó kedvű poéták írásai nyomán. “Kedvenc könyvemmel a kezemben, hintaszékembe fészkeltem magam, hogy újra magával ragadjon a regény és képzeletem párosa. A történet főszereplője Sumynona Sándor, aki “bakancslistát” készített azokról az országokról, városokról és látnivalóikról, amit szeretne bebarangolni, felfedezni élete során. Első útjára készülődött éppen és arra gondolt, amikor Augsburgban járt. Erről jutott eszébe a Jászság, Jászberény. Meglátta a Lehel szobrot és folytatta a régen áhított történelem újra átélését. A történelmi emlékezet üledékéből úgy ötlött fel agyában a bizsergető gondolat, miként tavasszal, amikor újra mélyet lélegzik a Föld és pogány tavaszi áldozatként az Ég felé száll a lehelete, a Melocco Miklós készítette emlékmű talapzatába vésett mondat: ”Egyszer volt, hol nem volt.” Az alkotók munkáját a Hamza Stúdió segítette, akik illusztrációikkal életre keltették a történetet.

A Tarisznyás Műhely a papírmerítés technikájával, míg Pintér Zsolt Erdélyország meséivel érkezett a sétányra látogató legkisebbekhez. A Titkok Könyvtára játékos akadályversenyre kétfős felső tagozatos csapatokat neveztek, akik hat állomáson gyűjtögették pontjaikat az első helyezettnek járó tablet-ért. Helyismereti, irodalmi témában adhattak számot korábban és helyszínen megszerzett ismereteikről, vállalták stafétaolvasás és a képes történetlánc feladatát. A 14 éven felüliek a fiatalabbak összeállított feladványaihoz hasonlóan, fél tucat talányt tartalmazó irodalmi kalandtúrán mérhették össze tudásukat a legeredményesebb versenyzőt illető e-book olvasóért. A délután programjaként jászsági könyvek alkotói foglaltak helyet a köztéren, hogy meghódítsák az olvasókat. Az idelátogatók Kiss Erika, Vízi László, Corinna Ann Jay, Sárközy György, Czigány Csaba – Simonváros Katalin és Csákány Tibor könyveivel ismerkedhettek meg.