Jászsági Polgármesterek Klubja

A jászsági vezetőket tömörítő Polgármesterek Klubja pénteken tartotta újabb összejövetelét, amelyen Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár volt vendégük Jászberényben.

Június 5-én, pénteken 10 órakor Szabó Tamás köszöntötte megjelent polgármester társait a Városháza nagytermében. A Jászsági Polgármesterek Klubjának ezúttal Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár volt a vendége, így a tanácskozás az élelmiszerek témája köré csoportosult.

A megjelenteket Pócs János önkormányzati képviselő is üdvözölte és az államtitkár figyelmébe ajánlotta térségünket, s a helyi gazdák munkáját. „A Jászság gazdái szívvel lélekkel és szenvedélyes meggyőződésből szoktak termelni.” – emelte ki bevezetőjében, majd átnyújtotta személyes ajándékát, egy fából készült, két lovas hintót, amely jászsági földműves keze munkáját dicséri.

A konkrét fórumot megelőzően, Nagy János főszervező ismertette a Nemzeti Vágta jászsági selejtező futamának részleteit és a megjelent polgármesterek támogatását kérte. Szabó Tamás elmondta, hogy Jászberény egy millió forinttal támogatja a rendezvényt, ezzel is hozzájárulva a jász lovas kultúra fellendítéséhez. Az augusztus 15-i rendezvényre ez idáig öten regisztráltak, de a szervezők még további indulók jelentkezését várják.

Visszakanyarodva a fő témához, Zsigó Róbert államtitkár elöljáróban hivatalának feladatait ismertette. Elsődleges céljuk, hogy minden család asztalára egészséges, biztonságos és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön. A 2012-ben alakult NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) feladata többek között az is, hogy fellépjen a feketegazdaság ellen. Innovatív, rugalmas hivatal lévén sokat tud segíteni a tisztességes vállalkozásoknak, hogy piachoz jussanak. Egyik aktuális tevékenységük, a közétkeztetés átalakítása, amely hosszú távú folyamat lesz, hiszen több szervvel kell közösen gondolkodniuk, egyeztetniük. Szeretnék bebizonyítani, hogy a hagyományos magyar ételeket is el lehet készíteni egészségesen, és a helyi specialitások is felkerülhetnek a közkonyhák étlapjaira. A koncepció része, hogy minél több helyi termék kerüljön a közétkeztetésbe, és e mellett az is nagyon fontos, hogy visszaszorítsák az élelmiszer pazarlást.

E mellett az élelmiszer biztonság területén szeretnének előre lépni ebben a ciklusban, növelni az élelmiszerek minőségét és pontosítani a vásárlói tájékoztatókat. Zsigó Róbert kiemelte, hogy kulcsfontosságú a GMO-mentes (genetikailag módosított élőlény) gazdaság kialakítása, melyet a jogszabályok szigorításával szeretnének elérni. Ismertette az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia (2013-2022) főbb céljait, köztük az egészséges táplálkozás, a környezeti állapot megőrzésének fontosságát, a munkahelyteremtést, valamint az innovatív élelmiszeripari gépek használatának bevezetését. Fazekas Sándor 2015-re a helyi termékek évét hirdette meg, így ennek fényében a helyi termelőket szeretnék segíteni, öregbíteni a magyar élelmiszerek jó hírét. Minderre az anyagi forrásuk 300 milliárd forint Uniós támogatás. Ezt a pénzt mikro-, kis- és középvállalkozások között pályázatok útján osztják szét, részben a vidékfejlesztési program, részben a gazdasági és innovációs fejlesztés keretein belül. Államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt 25 évben nem volt ennyi támogatás, mint most.

A kérdések, észrevételek sorát Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere nyitotta meg. A Közmunka programban megtermelt termékeiket nem tudják értékesíteni, szabályosan piacra juttatni. Létrehozták öko szövetkezetüket, de szabályosan nem tudják működtetni. Ez a probléma az egész Jászságban gondot okoz, melynek megoldására az államtitkár ígérete szerint mihamarabb lépéseket tesz. Szűcs Lajos, Jászboldogháza polgármestere a 10 éve épített, önkormányzati fenntartású közkonyhájuk működését nehezítő új rendelet módosítását kérte. Kérdésekkel fordult Zsigó Róberthez Banka Ferenc Jászszentandrás polgármestere, és Eszes Béla, Jánoshida polgármester is. Az eszmecsere delet harangozván, fehér asztalnál folytatódott.