Elsők az egyenlők között

Második alkalommal rendezték meg a Klebelsberg Díjkiosztó Gálát, ahol a Jászberényi Tankerület 22 tanulóját oklevéllel, három diákját pedig Primus inter pares plakettel jutalmazták kimagasló eredményeikért, példamutató magatartásukért.

Május 28-án, csütörtökön a Déryné Rendezvényházban tartották a második Klebelsberg Díjkiosztó Gálát, ahol 25 tanulót jutalmaztak kimagasló tanulmányi munkájukért. Köszöntőjében Birinyi János tankerületi igazgató kiemelte a tehetséges gyermekek ösztönzésének fontosságát, a tehetséggondozást. Véleménye szerint a pedagógusok feladata lángra lobbantani a gyermekekben a fáklyát, ahogy azt Galilei is mondta, amiért köszönet illeti meg munkájukat és erőfeszítéseiket. Hozzátette, hogy a gálával szeretnének hagyományt teremteni és egyben emléket is állítani Gróf Klebelsberg Kunónak, akinek nevét jelenleg is viseli az intézményfenntartó.

A meghívott vendégek közül Szabó Róza, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetője is köszöntötte a megjelenteket, s gratulációját fejezte ki a diákoknak és tanáraiknak. Mező István nagytiszteletű református lelkész a kitüntetett gyermekekhez szólt, akiket emlékeztetett a hálaadásra a tehetségért, a szorgalomért, a fizikai, a szellemi ajándékokért. Ezek az értékek pedig meggazdagítják őrzőjük életét. „Jól sáfárkodtatok ezekkel az ajándékokkal… és íme, példákká lettetek osztálytársaitok, iskoláitok, és az egész város számára. Nagy szükség van a mai korunkban jó példákra, és ti jó példákká lettetek.” Jókívánságaiban Isten áldását kérte mindenkire, hogy ne csak a földi életben, de a lelki életben is boldogok legyenek.

Szatmári Antalné társadalmi alpolgármester asszony is méltatta a diákok tehetségét, akikre mindannyian büszkék lehetünk. Elmondta, hogy az iskolákat Jászberény továbbra is támogatja, kívánságaikat lehetőségeihez mérten teljesíti. Véleménye szerint ez a közös együttműködés kiváló, és továbbra is a jó együttműködésben bízik. „Közös célunk egészséges felnőtteket nevelni és felfedezni a tehetségeket.”

Ezt követően a Lehel Vezér Gimnázium 9/N osztálya előadásában hallhattunk tavaszi dalcsokrot. Köztük Ady Endre: Párizsban járt az ősz című versének megzenésített változatát, melyet Török Rebeka és Hoffer Lehel légies tánca tett még inkább emelkedetté.

Az ünnepélyes díjátadón a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Jászberényi Tankerületének elismerő okleveleit 22 tanuló kapta, három tanuló pedig a Primus inter pares (Első az egyenlők között) plakettet vehette át. Ők azok a diákok, akik kiemelkedő hozzáértéssel, szorgalommal végzik tanulmányaikat és iskolájuk életében aktívan tevékenykednek. A kitüntetéseket Szatmári Antalné társadalmi alpolgármester asszony, a jutalomkönyveket pedig Birinyi János tankerületi igazgató adta át, valamint Pesti Péter, az Apponyi Albert Általános Iskola igazgatója is gratulált. A három részletben zajló díjátadón Burai Zsolt Kevin, a Palotásy János Zeneiskola növendéke örvendeztette meg a megjelenteket virtuóz hegedűjátékával, valamint a Jászfényszarun működő Iglice Néptáncegyüttes tagjai mutattak be jászsági táncokat.

„Nem egyedüli kötelessége a gyermeknek az, hogy tanuljon… mert csak játékos, eleven magyar gyermekből lehet derűs, dolgos magyar férfi, aki vállalkozását s az élet nagy kötelességeit emelt fővel, mosolyogva és nem elkeseredéssel vállalja.” (Klebelsberg Kuno)          

 

Keretbe:

 

Kitüntető oklevelet vehettek át:

Baranyi Petra (Bercsényi, 6/a)

Tiborcz Bence (Bercsényi, 7/b)

Tóth Márton (Székely, 4/z)        

Kónya Viktor (Alattyán, 8.)

Magócs Fanni (Jászágó, 4.)

Vígh Adrienn (Jászdózsa, 8.)

Pozsár Attila (Jászjákóhalma, 8.)

Sziráki Péter (Jánoshida, 7.)

Mészáros Kata (Pusztamonostor, 4.)

Fodor András (Visznek, 6.)

Vincze Szabolcs (Apponyi, 2/b)

Kovács Eszter Tamara (Apponyi, 2/a)

Katona Dorina (Apponyi, 4/b)

Katona Tira Panna (LVG, 8/n)

Venislovas Veronika (LVG, 11/n)

Szlávik Bálint (LVG, 11/n)

Kővágó Máté (Palotásy, zongora)

Kiss Ákos (Palotásy, gitár)

Olajos Márton (Jászárokszállás, 8.)

Banka Tamás (Jászárokszállás, 8.)

Szűcs Levente Csaba (Jászfényszaru, 8.)

Füle Viktória Vivien (Jászfényszaru, 4.)

 

Primus inter pares plakettet vehettek át:

Kispál Richard (Székely, 8.)

Mákszem Fanni (Jászárokszállás, 5.)

Németh András (LVG, 12/c)