Bormaraton a tradíciókért

Június 1-jén, hétfőn „Együtt fut a nemzet” szlogennel befutott a Nemzeti Bor Maraton, Jászberénybe.

Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója elmondta, hogy a magyar bor, a magyar sport és magyar vidék tradícióinak ötvözésére tettek kísérletet a tizenegy napig tartó maratoni rendezvénnyel, és mint az első tíz nap tapasztalatai mutatták, sokan érdeklődtek és bekapcsolódtak a futásba az érintett településeken. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívják figyelmet azokra a borvidékekre, amelyek az elmúlt években kicsit háttérbe szorultak, az emberek számára legkönnyebben elérhető szabadidős sport, a futás értékére, úgy, hogy közben bejárják a magyar vidéket, miközben világrekord kísérletre készülnek, melynek lényege, hogy a maratoni futásba minél többen bekapcsolódjanak az érintett településeken.

Jászberény, a 2573 km-es táv 102 érintett települése között kiemelt helyszínként szerepelt. A futókhoz a parkolótól a Jásztelki úti várostábláig bárki csatlakozhatott. A május 23-án rajtolt maraton tizedik napján, délután öt óra magasságában várták a Jászkisérről érkező maratoni futókat a Conselve téri parkolóba. Ezt megelőzve a szervezők gondoskodtak arról, hogy az idelátogató délután 15 órától a kitelepült standoknál étel- és borkóstolóval, a futásra készülők pedig helyi tánc- és sportcsoportok közreműködésével közös bemelegítéssel hangolódjanak az eseményre.

Papírforma szerint, a jelzett időben érkeztek a maraton futói, kik emlékérmeket kaptak a rendezőktől. Ekkor már felkészült a jászberényi váltás. A Jászberényi Triatlon SE doborzására tizenketten vállalkoztak a Bor Maraton következő állomásáig, az Újszászig tartó táv lefutására. Mint azt Patakiné Kocza Anita szervezőtől megtudtuk, a hosszútavú futók mellett körülbelül 120-an, családok, barátok, sportegyesületi tagok neveztek a maraton városi szakaszára. A mezőny Hajnal-Nagy Gábor rajtlövésére, Demeter Gábor kerékpáros felvezetésével indult el a kijelölt útvonalon. A Jásztelki úti várostáblánál a hosszútavú futók Újszász felé haladtak tovább, míg a többiek onnan vissza is teljesítették a vállalt futást. Minden beérkező tombolát kapott, melynek sorsolásán tárgyjutalmak és bormaratonos pólók találtak gazdára. Bár a vészjósló felhők ilyenkor már egyre inkább gyülekeztek, az eseménydús délután zárásaként a ráadás, Fanka Deli koncertje sem maradt el.