Egy áldozatos hivatás ünnepe

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja. Az ünnep apropóján, május 26-án, kedden délután a Szikra Galériában köszöntötte a szakma képviselőit a város és a kórház vezetősége.

Dr. Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Külön kiemelte a városvezetés jelenlétét, mely nem csak személyében, de anyagilag is megtiszteli a kórházat évek óta ezen alkalomból. Az igazgató örömét fejezte ki azért is, hogy az egymilliárd forintos kórházi beruházásnak már komoly, szemmel látható eredményei vannak, az új épületszárny hamarosan elkészül. A diagnosztikai tömb megépítése, a sürgősségi osztály felújítása olyan minőségi ugrást jelent majd az intézmény számára, mely nem csak szakmai, de munkahely szempontjából is jelentős előrelépést mutat. „Az ünnep alkalmat ad a visszatekintésre, az elmúlt év örömeire és nehézségekkel tűzdelt kihívásaira. A magam és a menedzsment nevében szeretném megköszönni az áldozatos munkát, melyet sem szavakkal, sem tettekkel igazán nem tudok kifejezni” – mondta dr. Csiki Zoltán.

Szabó Tamás polgármester a város nevében köszöntötte a megjelenteket. „A mindennapos munkavégzés mellett alkalmat kell találnunk, hogy rendezzük gondolatainkat. Szívből köszöntöm a megjelenteket és természetesen azokat is, akiknek most nem volt lehetőségük elszakadni a szolgálattól. Az önök áldozatos munkája a hivatások körében talán a legnehezebb. Bízom benne, hogy a jogosan sokat ostorozott körülmények az olyan fejlesztések nyomán, melyet az igazgató úr is említett, pozitív változásokat hoznak mind a szemléletbeli hozzáállás, mind az egyéb feltételek terén. ” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Czigány Anikó ápolási igazgató Florence Nightingale brit ápolónő munkásságát idézte a hallgatóságnak, akinek születésnapján emlékezünk az ápolók munkájáról. A Magyar Ápolók napján Kossuth Zsuzsanna tevékenységét is méltatjuk, róla is megemlékezett az előadó. Nem hagyhatta szó nélkül napjaink történéseit sem. Az idei Ápolók Nemzetközi Napján a magyar ápolók nem ünnepeltek, hanem béremelésért és az egészségügyi-életpályamodell bevezetéséért demonstráltak. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a kézhez kapott petícióra reagálva kijelentette, az államtitkárságon nem múlik a teljesítések követelése, lehetőségeikhez képest mindent megtesznek a körülmények javítása érdekében. „Az ápolók munkájának erkölcsi és anyagi megbecsülése soha nem látott mélypontra zuhant. Az ápolás magas szaktudást igénylő nehéz fizikai munka. Ez egy fontos szolgálat, mely nem csupán a beteg testét, de a lelkét is gyógyítja. A hazai ápolók helyzete igazi kihívást jelent. Aki itthon marad és ennek a hivatásnak szenteli életét, az valóban erre született” – jelentette ki dr. Czigány Anikó.

Az év ápolója díj kitüntetésben az ápolók napja alkalmából ez évben Túróczi Andrásné sebészeti ápoló részesült. A kitüntetett munkásságát a jászberényi kórházban 1994 óta végzi. Jelenleg a sebészeti osztály munkatársa. Immár négy éve nyugdíjasként segíti szaktudásával a betegeket és kollégáit. Derűs, kedves személyiségével mindig mosolyt tud csalni a körülötte lévők arcára. A betegek és hozzátartozók kedvelik, mert mindig segítőkész, empatikus. Feletteseivel, munkatársaival jó kapcsolatot tart, az utánpótlás betanítását szívügyének tekinti. Feladatait, pontosan, felelősségteljesen, lelkiismeretesen végzi. A szakma mestere, melyhez sok-sok kitartásra, odaadásra van szükség. Magas szintű szaktudása, a szakmai iránti elkötelezettsége példaértékű. Munkáját a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház ezért ismerte el az év ápolója díjjal.