Drámaian komolytalan előadás

Hölgyeim és uraim, a mai előadásunk egy pici technikai bakival kezdődik…Helyesbítenék, mai előadásunk egy óriási technikai bakival kezdődik. Nos, így hangzott az első néhány mondat a Lehel Film-Színházban szombat este, ahol a Shakespeare Összes Rövidítve (SÖR) előadásán derülhettünk közel két órán keresztül.

A rendhagyó kezdet után a folytatás sem tűnt szokványosnak. Persze a címből ítélve nem is várhattunk semmi ilyesmit. Shakespeare összes művét bemutatni egy előadás keretében, ami nem kevesebb mint 37 dráma, – nem beszélve a szonettekről –, hát, pestiesen szólva az nem semmi. A mellék és főszerepeket játszó trió – Kálid Artúr, Kálloy Molnár Páter és Gáspár András – mindenesetre megpróbálta a lehetetlent, mert húsz év alatt még nem sikerült rájönniük, hogy ez egyszerűen nem megy.

Pedig igazán mindent bevetettek, amit jelzett a pólójukon egyre nagyobb foltban terjeszkedő izzadságfolt is. Táncoltak, áriáztak, rappeltek, őrült sebességgel rohangáltak, öltözködtek, harcoltak, szerelmet vallottak, meghaltak és feltámadtak. És persze bohóckodtak. A betanult szövegek közé csempészett improvizációkon ők maguk is derültek, a közönség pedig a két órás előadás alatt nevető-izomgörcsöt kapott. Mert a gegek szünet nélkül követték egymást. Hol a verbális poénokon, a fergeteges szójátékokon nevettünk, hol a jelmezek idétlenségén, máskor az előadásmód blődségén. A játékból a közönség sem maradhatott ki. Volt aki a színpadon játszott, más a helyén maradva aktivizálódott, hogy a színészek utasítása szerint csináljon bohócot magából.

Shakespeare figurái mellett kivetítőn keresztül helyt kaptak napjaink politikai közszereplői is. A szövegekben megjelent, néha már kissé erőltetve, a rasszizmus kérdése. A darab utolsó néhány percében felvillant a színészek drámai arca is. Hamlet monológjában a komédia helyét pillanatok leforgása alatt átvette a drámaiság. „Vesztettünk” – hangzott a végszó. Véleményem szerint, aki a Lehel Film-Színházban töltötte a szombat estét, az semmiképp sem vesztett. Nyert két óra kacagást, és leckét kapott abból, hogy semmit sem kell drámaina komolyan venni. Azért a jövő évi érettségire a diákok ne ebből a Shakespeare tanulmányból készüljenek!