A Hónap Műtárgya a Szikra Galériában

Rudnay Gyula: Asztaltársaság a szabadban című festményében gyönyörködhetett a művészetkedvelő közönség hétfőn a Szikra Galériában.

A Hónap Műtárgyát ezúttal a tulajdonos, Szikra István mutatta be adomákkal színesített vetített képes előadásában. A megjelentek körében köszöntötte a művész leszármazottait, Halasy Zsuzsannát és Kormos Zsuzsannát, valamint a sorozat sikeréhez hozzájáruló B. Jánosi Gyöngyi festőművészt.

Az évszak kínálta hangulati párhuzamon túl érzelmi motivációja is volt a kép kiválasztásának. A közelmúltban elhunyt dr. Bálint Péter, a Szent Erzsébet Kórház főorvosa gyűjtőként maga is érdeklődött a kép iránt, de gesztusból annak megszerzéséről először kölcsönösen lemondtak. Erről is megemlékezett az est során Szikra István.

A művészeti ágakat társítva a hagyományok szerint tehetséges gyerekek mutattak be rövid produkciót. Hajnal-Nagy Huba hegedűn, Szabó Liza furulyán, Bucholsky Lili zongorán játszottak egy-egy darabot, tanáruk, Puskás Adrienne pedig ugyancsak zongorán működött közre.

A művész életútját végigkísérő powerpointos prezentációjában Rudnay Gyula további festményeit is bemutatta Szikra István. A művész hitvallásának is tekinthető a tőle vett idézet: „A mi művészetünk alapja csak e föld és e föld népének kultúrája lehet. A nemzeti tradíciók nélkül nemzeti művészet el nem képzelhető.” Elismerései közül kiemelést érdemel a Bécsben és Genovában 1924-ben elnyert Nagy Aranyérem, valamint a Barcelonai Világkiállításon 1929-ben megszerzett Grand Prix és ezüstérem.

A bemutatott festmény kedvelt témát, a szabad ég alatti baráti beszélgetés, evés-ivás meghitt hangulatát ábrázolja. A megterített asztalt két oldalról mintegy átöleli két erőteljes, lombosodó fa, s a vidéki tájban megjelenik a Rudnay festményein gyakran látható oszlopos, timpanonos antik épület is. A fehér szín művészi használatára külön is felhívta a figyelmet a képet méltató Szikra István.

A műélvezeten túl meglepetést is tartogatott az est. A Halasy Zsuzsanna által rendelkezésre bocsátott recept alapján Szikra István elkészíttette a festő kedvenc ételét, a gulykát, melyből mindenki kóstolót kapott. Kassa térségének tájjellegű krumplis gombóca általános tetszést aratott. Szikra István tervei között szerepel egy rendezvénysorozat, melynek keretében festők kedvenc ételei is megismerhetők lesznek.

Halasy Zsuzsanna az igényesen összeállított előadást további információkkal gazdagította, így beszélt a Bábonyban található emlékházról, melynek udvarán álló életnagyságú Rudnay szobor kicsinyített mását Szikra István bemutatta.

Végezetül a világhírű festőművész emlékházát népszerűsítő képeslappal ajándékozták meg a művész családtagjai az érdeklődőket.

A festészet, a zene, a gasztronómia kellemes összhangját nyújtó est a Hónap Műtárgya rendezvénysorozat újabb emlékezetes állomása volt.