A madárvilág fenegyerekei

Az elmúlt hetekben megérkezett két fiatal hím kea madár, egy majdani nagyobb csapat alapítói tagjai a jászberényi állatkertbe.
Nevükből első olvasatra túl sok mindent nem tudunk meg róluk, magyarul (és számos más nyelven is) keának (Nestor notabilis) nevezik őket. A keák több dologról is ismeretesek, melyek között tán csak egy pozitív van: őket tartják a világ legintelligensebb madarainak. Rosszaságuk, fenegyerek mivoltuk pont ebből a nagy intelligenciából ered, kíváncsiságuk ugyanis kielégíthetetlen. Ez a nagy érdeklődés gyakran „ördögi” pusztításhoz vezet, precíziós csőrükkel mindent szétszednek, megvizsgálnak, és ezáltal gyakorlatilag tönkre tesznek bármit, ami csak útjukba kerül. A két papagáj Smoke és Rocky (így hívják az eredetileg Új-Zélandon honos új lakóinkat), az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretében érkeztek Amszterdamból illetve Liberecből, mostanra pedig már láthatóak, látogathatóak.
Idővel új állatokkal bővül majd a madár röpde nekik kialakított része. Ezek az igazán különleges állatok négyéves szervező munka eredményeképpen érkeztek meg. Tartásuk komoly szakmai elismerése az állatkert munkájának és egyben nagy kihívás is, érthető tehát, hogy nagy volt az izgalom érkezésük kapcsán.