A fizika csodái

Március 19-én rendhagyó fizika órán vehettek részt a város felső tagozatos diákjai az Ifjúsági Házban.

Gyenes János a helyszínen nem átlagos fizika órát prezentált: látványos kísérletekkel hozta testközelbe és ezáltal tette érthetővé a természettudományos tantárgy gyakran felfoghatatlan jelenségeit. A sokak számára ijesztő, mumusként emlegetett tantárgy rejtelmeit szórakoztatva, interaktív módon, otthon is kipróbálható kísérletekkel magyarázta a közönségnek. Persze azért akadt olyan vállalkozó kedvű diák is, akit már nem egyszer megihletett a természettudományok világa és többször elmélyülten tanulmányozta azok talányosságait.

Gyenes János és segítője a legkülönfélébb módszerekkel, házilag készített eszközökkel szemléltették a víz, a levegő, a fény, a hang, az elektromosság tulajdonságait és hatásait környezetünkben.
A fizikát népszerűsítő, szűnni nem akaró csodálattal kísért előadáson a diákok többek közt rajzszögekkel borított táblán, lufi kísérettel kaptak magyarázatot arra, vajon miért tudnak a fakírok szöges ágyra feküdni, vagy épp hogyan tarthatunk égő gyertya fölé lufit úgy, hogy az ne durranjon ki. Érdekes volt látni, amint egy vízzel töltött pohárban, lufi segítségével, lefelé fordítva is megmarad annak folyékony tartalma. Kiderült az is, hogy miként lehet méterekről eloltani egy gyertyát kartondobozból készült légágyúval és hogyan lehet összezúzni egy fémdobozt a körülöttünk lévő levegő erejével. Nem kis meglepetést okozott az a kísérlet, melynek segítségével bemutatták, miért nem szenvednek égési sérüléseket a kaszkadőrök, ha meggyullad egy testrészük.

A fizikai kísérleteken alapuló „tanítás” után egy interaktív kiállítás eszközei, leírásokkal kiegészülve segítette a gyerekeket a jelenségek értelmezésében.