Jól teljesít Jászberény

A Magyar Államkincstár a közelmúltban huszonhárom új állampapír forgalmazási ponttal bővítette hálózatát, melyek közül az elsőt szeptember 16-án, Jászberényben nyitották meg. A jászberényi állampapír értékesítési pont megnyitásának féléves évfordulója kapcsán tartott sajtótájékoztatót dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke, Kovács József megyei igazgató, Pócs János országgyűlési képviselő, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester és dr. Gottdiener Lajos jegyző társaságában.
Dr. Dancsó József, a MÁK elnöke elmondta, hogy az elmúlt félév adatait tekintve mind az újonnan, mind pedig az országosan működő értékesítési pontok közül a jászberényi értékesítési pont az egyik legjobban teljesítő iroda. 
Beszélt arról is, hogy a hazai befektetők száma növekszik, a lakosság egyre nagyobb bizalommal fordul a magyar állam által kibocsátott értékpapírok befektetési formái felé. Hozzátette, bíznak abban, hogy a jövőben további értékesítési pontokkal tudják bővíteni hálózatukat az országban annak érdekében, hogy még közelebb kerülhessenek az ügyfelekhez, szolgáltatásaik könnyebben elérhetőek legyenek.
Pócs János országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy pillanatnyilag az államkötvény vásárlás a legkedvezőbb hozamú és legbiztonságosabb befektetés a lakosság számára. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester örvendetes ténynek nevezte az értékesítés pont itteni megnyitását, valamint azt, hogy – az elmúlt félév adatainak tükrében – a lakosság élt ezzel a lehetőséggel. Kihangsúlyozta, hogy még korábban pénzügyi közvetítőkön keresztül lehetett állampapírokat vásárolni, most már bárki direkt módon vásárolhat az államtól. Hozzátette, az államadósság belső finanszírozásának legjobb módszere, ami ugyanakkor a lakosság számára pillanatnyilag a legkedvezőbb hozamú és legbiztonságosabb befektetés. A sajtótájékoztató apropóján köszöntöttek a helyi állampapír forgalmazási pont 100. ügyfelét, a Notheisz szülőket, akik a Magyar Államkincstárt választották és befektettek gyermekeik jövője érdekében. A MÁK elnöke ajándékkal kedveskedett a jelenlévő kedvezményezett testvérpárnak, Notheisz Csongornak és Jankának.
Dancsó József elnök a részletekről is beszélt: A MÁK jelenleg 700 milliárd forintot meghaladó állampapír állományt kezel. Elmondta, hogy ma már olyan széles kínálat áll rendelkezésre, mely lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálhassa a maga számára legmegfelelőbb befektetési formát. Példaként említette többek közt az éven belüli lejáratú befektetéseket, melyek akár háromhavi, féléves, éves szinten nyújthatnak megfelelő megtakarítási lehetőséget, de vannak az éven túli, hosszabb lejáratú értékpapírok, melyek 3-15 éves lejáratig nyújthatnak távlatokat, illetve a START-értékpapír számla, melyre babakötvényt lehet vásárolni. Elmondta, hogy babakötvényből országosan 12,2 milliárd forintnyi állomány áll rendelkezésre, és egyre népszerűbb a lakosság körében. Hozzátette a legérdekesebb konstrukciónak a legnagyobb állománnyal bíró Prémium Magyar Államkötvény mutatkozik. Kiemelte, hogy forintban és euróban egyaránt lehet megtakarítani. 
Kovács József megyei igazgató elmondta: 368 ügyfél jelent meg Jászberényben az elmúlt félévben, és 180-an döntöttek úgy, hogy ügyfél számlát nyitnak, melynek 86%-a START-értékpapír számla. Jász-Nagykun-Szolnok megye három értékesítési pontja összesen 12,5 milliárd forintos és közel 5 millió eurós állampapír állományt kezel.