Francia filmsaláta négy napon át

A Francia Intézet francia kultúrát népszerűsítő programsorozatának részeként megjelenő Frankofón Filmnapokhoz idén kilenc nagyváros mellett Jászberény is csatlakozott.

Csütörtöktől vasárnapig tizenhat különleges filmművészeti alkotást tekinthetett meg a Lehel Film-Színház közönsége. A francia mozi legújabb és legjobb alkotásai mellett Algéria, Belgium, és Kuba filmművészeti alkotásaiból szemezgethettünk négy napon keresztül. A válogatás hiteles korrajzot készített korunk társadalmi problémáiról, jó érzékkel ragadva ki egy-egy szegmensét a gyakran vitákra is okot adó problémáknak. A konvenciókkal szakítva olyan témákat is feszeget, mint a szexuális másság, az idegengyűlölet, vallási kérdések, a környezetszennyezés, a migráció.

Az alkotások között megjelentek közönségfilmek és úgynevezett művészfilmek egyaránt. Közös jellemzőjük, hogy mindahány mozi mély benyomást tett a befogadóra, továbbgondolkodásra késztette a nézőt.

A Yema című vallási nézeteltérésből fakadó súlyos családi konfliktust bemutató algériai filmdráma nyitotta a vetítéssorozatot. A küzdők, a Samba, a Party Girl vagy éppen Az új barátnő című alkotások a szerelem témáját járták körül, sajátos humorral, de szintén elgondolkodtató tartalommal. Az idei fesztivál kiemelt hangsúlyt fektetett a fiatalok problémáinak bemutatására. A felnövekvő generáció előtt álló kihívásokat, a beilleszkedés küzdelmeit, a korral járó válságokat igyekeztek bemutatni a Csajkor és a Szégyentelenek című filmek.

A művészfilmeket lehet szeretni vagy gyűlölni, de ezekre a vetítésekre mindenképpen érdemes volt néhány órát rászánni, szemezgetve a francia kultúra sajátos hangvételű alkotásaiból, elmélkedésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre egyaránt.