Példás összefogás a jeges utánpótlásért

Az elmúlt hetekben nagy örömünkre olyan eseményeknek voltunk részesei, amelyek hosszú távon meghatározó jelentőségűek lehetnek a jászberényi, a jászsági és talán túlzás nélkül az egész magyar jeges sport szempontjából is. 
A jégcsarnok próbaüzemével Jászberényben is elindult az óvodák számára az Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) utánpótlás programja, a “Gyere korizni!” program Hering Antal műkorcsolya edző vezetésével, amelybe minden várakozást felülmúló létszámban és lelkesedéssel kapcsolódtak be a berényi óvodások. 
Ezzel egy időben több alkalommal is összegyűltek városunkban a három jeges sportág, a jégkorong, a gyorskorcsolya és a műkorcsolya országos és helyi vezetői, a helyi önkormányzat illetékesei és az oktatási intézmények vezetői, és összehangolt, közös jeges utánpótlás-program kidolgozása és megvalósítása mellett döntöttek. 
A közösen elfogadott koncepció szerint, az óvodákban elindított Gyere korizni! program kibővítésre kerül, amely mind a jégkorong, mind a gyorsasági ágazat (short track, long track), mind pedig a pontozásos ágazat (műkorcsolya, jégtánc, szinkronkorcsolya) szakmai szempontjainak megfelelő, biztos alap-korcsolyatudást fog adni a résztvevő gyerekeknek. 
Az új jégcsarnok mellett lévő SZIE Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium korcsolyatagozatos osztályába jelentkező gyerekek szeptembertől már várhatóan nyolc hónapon át az óvodában elkezdett Gyere korizni! programban folytathatják a korcsolyázást, ami a Sportiskola alsó tagozatában beépül az iskolai tantervbe. A korcsolyatagozatosok pár év alapozás után választhatnak majd, hogy a gyorskori, a műkori vagy a hoki irányába szeretnének-e továbblépni. 
Mind a gyerekek, mind pedig a szülők számára rendkívül fontos szempont, hogy az iskola vezetése és pedagógusai elkötelezettek abban, hogy a sporttagozatos osztályokba járó gyerekek tanulmányait összehangolják a sportolással, az edzésekkel, az edzőtáborokkal és később a versenyzéssel, ezzel gyakorlatilag egyfajta sportakadémiai képzést biztosítva számukra.
A szakmai program kidolgozásába Engi Klárán (fenti fotónkon), a Gyere korizni! program alapítóján és országos koordinátorán kívül bekapcsolódik Telegdi Attila, a gyorsasági ágazat szakmai vezetője, a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók szövetségi kapitánya, valamint Darryl Easson, a Magyar Jégkorong Szövetség kanadai származású edzőmentora is, akik szintén részt vettek a jászberényi találkozókon. 
A szakmai bizottságban a jászberényi önkormányzatot Sipos Zoltán képviseli, aki maga is komoly tapasztalattal rendelkezik a jeges utánpótlás nevelés terén (jégkorong, műkorcsolya), 1990-ben tagja volt a magyar bajnoki aranyérmes jászberényi jégkorong csapatnak. 
Ezzel egyedülálló összefogás jön létre Jászberényben a három jeges sportág között, amit a megbeszéléseken jelen lévő szövetségi vezetők, Bálint Csaba, a MOKSZ pontozásos ágazatának igazgatója, Darázs István, a MOKSZ gyorsasági ágazatának igazgatója és Kovács Zoltán, a Jégkorong Szövetség főtitkára is teljes támogatásáról biztosított. Az együttműködés eredményeként a korcsolyázni vágyó gyerekek így páratlan lehetőséget kapnak a jeges sportágakban való eredményes szereplésre, vagy akár csak az egészséges, sportos életmód kialakítására.