Különös medveles

Kívánni sem lehetett volna ideálisabb körülményeket az idei első állatkerti rendezvényéhez, a már hosszú hagyományokkal rendelkező medvelesre.
Talán az ország más részé élőknek meglepő lehet, de ezen a télen a február 2-i napon volt először jelentősebb havazás a jászberényi Állatkert területén. Ezt a téli hangulatot barnamedvéink jó nagy szunyókálással ünnepelték, de amit meghallották a több mint száz városi óvodás gyerkőc szorgoskodását egyből érdeklődni kezdtek.
Az óvodások sok-sok finomságot készítettek össze Helmutnak és Macinak, ezzel is szerették volna rávenni őket egy Gyertyaszentelő napi hagyományos időjóslásra.
A népi hiedelem szerint ugyan is, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik barlangjába, s folytatja téli pihenőjét. De ha borús felhők (esetünkben hófelhők) takarják az eget, az a medvék számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek, s befejezik a lustálkodást, nem térnek vissza kuckójukba. Ezen a remek téli délelőttön nem csak az óvodás gyerekek, hanem medvéink is jól érezték magukat.
Sőt mi is örülhetünk, hiszen ha hihetünk a tapasztalatoknak, akkor már nem tart soká a hideg tél, közeleg a várva-várt tavasz!