Szín és forma harmóniájában

Csütörtökön 17 órakor aMagyar Kultúra Napja alkalmából a Lehel Film-Színház galériájában kiállítás megnyitóval kezdődött a jeles nap városi programja
A vendégeket Góg Zoltán köszöntötte a Jászkerület Npnprofit kft. nevében, aki emlékeztetett rá, a Himnusz születésnapjához kapcsolódóan ünnepeljük a magyar kultúrát e napon. Nagybányai utakon címmel a Szolnok-Alcsiszigeti Alkotótábor művészeinek alkotásaiból válogatott tárlatot dr. Turai G. Kamil esztéta, művészettörténész nyitotta meg a közönség számára. „Kultúránk, mely maga a nép, legbensőbb magva a Jászság” – fogalmazott az előadó, majd beszédében honfoglaló és jász őseink emlékit idézte. A történelem áradatában meggyötört nemzetünkből időről időre kiemelkedtekolyan kincskereső táltosok, mint Bartók, Kodály, Ady, Jókay, Csontváry vagy a Nagybányai festőiskola nagyjai;  Ferenczy, Réti, Hollósy, Thorma, Iványi. „Ők ott az arany és ezüst Kárpátok völgyében rámutattak a magyar képzelet legrejtettebb szépségeire.” Az örökükbe lépett szolnoki művésztelep alkotói immár az ötödik nemzedék óta képesek eredeti, nívós életművekkel jelentkezni.
Bitay Zoltán, Boar Szilvia, Craciun Judit, Dudás Gyula, KondrakMatyikó Margit tájképein és csendéletein a Nagybányai festőiskola ecsetvonásai köszönnek vissza. Az alkotások hallatlan szuggesztivitással közvetítik azt a heroikus szívósságot, melyet erdélyi magyarságunk gyakorol több száz év óta nap, mint nap. A gyöngyházfényű égboltok, a harsogó zöldek, a patakzó napfény ábrázolása üzenetként érkezek a befogadóhoz. A balladák misztériumában ihletett képek némelye, már-már plasztikusan tapintható valóságtükröt hordoz.
Dr. Turai G. Kamil előadásában néhány mondatban méltatta a kiállító művészeket, röviden bemutatta életútjukat, egy-egy festmény tükrében stílusukat. Az érdeklődők végezetül egy mini tárlatvezetés keretében az esztéta kalauzolásával megismerkedhettek a kiállított alkotásokkal, betekintést nyerhettek a színek és formák harmóniájába.