A ló emberré tesz

A hagyományos nemzeti ló kiképzésről tartott elméleti és gyakorlati előadást dr. Göblyös István közgszdász, lókiképző, lovasedző szombaton. A program a Déryné Rendezvényházban informatív előadással kezdődött, majd a népes számú közönség a JSE Fogathajtó és Díjugrató Szakosztályának lovardájában folytatta az ismeretszerzést.
A rendezvényt Pócs János országgyűlési képviselő szavai nyitották, aki szintén a lovak barátjának vallja magát. A köszöntőt követően Dr. Göböly István prezentációját hallhatta a közönség. Előadásának magvát az az alapgondolat képezte, miszerint a ló és az ember kapcsolata napjainkban fokozatosan átértékelődik. Míg a XX. században jellemzően sport céljából tartottunk lovat, mára a ló szinte családtaggá válik. A kiképzés során mindkét fél, az ember és az állat is az együttműködést megkönnyítő közös pontokat igyekszik megtalálni.
A nemzeti lótenyésztés, a lovas kultúra feltámasztása ismét új lendületet kapott. Elindult egy új szemléletű gondolkodás, melyhez egyre többen csatlakoznak. A felnövekvő nemzedék úgy tűnik fogékony nemzeti lovas hagyományaink iránt. Talán a hasonló jellegű előadások segítenek visszaállítani Magyarország lovas-nemzet image-ét ,  visszatalálunk ősi gyökereinkhez. A katonai és gazdasági funkciók elvesztésével új dimenziókat kell találnunk az állat és az ember kapcsolatában. Az ilyen jellegű előadások hozzájárulnak a perspektívák szélesítéséhez. A sport mellett nem szabad megfeledkeznünk terápiás hasznáról sem a lónak, mely gyönyörű példája a két faj közötti együttműködésnek. A rendezvényen természetesen elsősorban lótenyésztő szakemberek képviseltették magukat. Ballagó Edit, aki Jászapátiról érkezett szintén a lovak szerelmese. A programot bemutatóval színesítette, melyben egyedi módszer alapján kiképzett lóval mutatott technikákat az érdeklődőknek. 
A rendezvény Borbás Ferenc jászkapitány kezdeményezésére valósult meg, mely ötletet örömmel karolt fel a Jász Múzeum kollektívája is.  A kapitány elmondta, hogy a program célja elsősorban a Jászságban és a környező megyékben élő lótartóknak, ló kedvelőknek lehetőséget biztosítani találkozásra, információk megosztására, beszélgetésekre. A nagyszámú érdeklődő jelzi a téma létjogosultságát. A régióban egyre népszerűbb a lovak iránti érdeklődés, mind a tenyésztők mind a sportolók részéről.