Új funkciót kap a Malom-projekt

A  megyei közgyűlés alelnöke, Borbás Zoltán és Jászberény város alpolgármestere, Balogh Béla egy eredményes egyeztetést követően július 12-én, kedden délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Malom-projekt új funkciót kap, a Palotásy János Zeneiskola új otthona lesz, amint a beruházás befejeződik.

Korábban beszámoltunk már róla, hogy a megyei közgyűlés 1 milliárd forintos keretet biztosít a jászberényi Malom-projekt befejezéséhez. Hogy ebből mennyit használnak fel a megvalósítás során, az attól függ, hogy mennyibe kerül majd a beruházás. Egymilliárd forint erejéig a megyei közgyűlés a teljes költségek felét biztosítja. Ha például másfél milliárd lesz az összköltség, akkor ehhez 750 milliót biztosít a megye.

Az is ismert volt már, hogy az eredeti terveket felülvizsgálják, és szükség esetén át is dolgozzák. Nos, erre mindenképpen szükség lesz, hiszen a keddi egyeztetésen a felek abban állapodtak meg, hogy a Malom-projekt új funkciót kap: a Palotásy János Zeneiskola költözik majd az elkészült épületbe. Nem volt tehát véletlen, hogy a sajtótájékoztatón részt vett Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerület szakmai vezető helyettese, valamint dr. Réz Lóránt, a zeneiskola igazgatója is.

– Már az országgyűlési választás során is téma volt a Malom-projekt ügye. Amikor pedig erről a témáról a politika „elvonult”, akkor kezdődhettek a szakmai megbeszélések, egyeztetések. A mai megbeszélés végén abban egyeztünk meg, hogy a Palotásy János Zeneiskola költözik majd az elkészült Malom-projekt épületébe. Ennek persze vannak feltételei, melyek előkészítése a következő időszakban megtörténik majd. Most számomra mint a város egyik vezetője számára most az a legfontosabb, hogy mind a megye, mind pedig a tankerület és a zeneiskola egyetértésével született meg ez a megállapodás – mondta Balogh Béla.

– Egy TOP-20 forrásra épülő pályázati konstrukció kimunkálásának egyik jelentős állomása ez a mai nap, amely segítségével a Malom-projekt befejezése megtörténhet. Azt is fontos leszögezni, hogy nem pusztán egy projektet szeretnénk létrehozni, ami egy függőben lévő adósságot törleszt, hanem egy olyan előrelépést is biztosít a városnak, amely hosszú távon is a város javát szolgálja. Ez a kulturális projekt értő fülekre talált a zeneiskola vezetésénél is. Nagyon örülök annak, hogy ez az elképzelés megvalósul, s hosszú távon is fenntartható funkciót kap. Természetesen több szálon is folyik egyeztetés a tulajdonos – Jászberény városa – és a majdani beruházó – a megyei önkormányzat – között, hiszen a munka akkor indulhat meg, ha az ingatlan per-, teher- és igénymentes lesz.  Következő egyeztetésünknek ez lesz a témája. Úgy gondolom időarányosan jól állunk, s én bizakodó vagyok a Malom-projekt sikeres befejezése kapcsán – mondta Borbás Zoltán.

Kérdésre válaszolva Balogh Béla még elmondta, hogy tervezik egyéb művészetoktatási lehetőségek elhelyezését is a megvalósuló beruházásba. Ennek lehetőségeit, feltételeit is egyeztetik majd. Ugyanakkor fontosnak tartják a fenntarthatóságot, amelyre a zeneiskola lehet a biztosíték. A város számára az is fontos lesz, hogy bevételt is generáljon majd az új kulturális tér.

Borbás Zoltán megjegyezte, azáltal, hogy ilyen irányú funkciót kap az épület – mivel európai uniós finanszírozású lesz – szükséges lesz úgynevezett softelemek beépítése is. Ezek egyeztetése is a következő időszak feladata lesz. Egyébként pedig eszközök – bútorok, berendezések, hangszerek – beszerzésére is lehetőség lesz. A megyei közgyűlés alelnöke szerint a jövő év közepére eljuthatnak abba a szakaszba, hogy már az érdemi munka is megkezdődhet.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?