Felpörögtek az események a Malom-projekt kapcsán

A városházán tartott sajtótájékoztatót, július 6-án, délelőtt, Budai Lóránt polgármester és Balogh Béla alpolgármester. A két városvezető a Malom-projekt ügyében új fejleményekről tájékoztatta a média munkatársait és egy bírósági ítéletet is nyilvánosságra hozott.

Jászberény közvéleményét 2020 tavasza óta élénken foglalkoztatja az úgynevezett Malom-ügy, amelynek egy részére a mai napon végre pontot tehetünk – kezdte mondandóját Budai Lóránt.

A polgármester elmondta, hogy Tamás Zoltán és a Fidesz frakció hat tagja 2021. november 25-én feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés bűncselekmény elkövetése miatt. A feljelentők szerint a polgármester jogellenesen járt el, amikor a Malom kivitelezési szerződésétől elállt. Azt állították, hogy az elállással a polgármester kárt okozott a városnak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el, amely a közelmúltban zárult. A rendőrség határozata szerint az általam meghozott döntés, amellyel a vállalkozóval kötött szerződést azonnali hatállyal megszüntette az önkormányzat, a hűtlen kezelés tényállását nem valósította meg. A határozatban kimondták, hogy az önkormányzatot képviselő városvezetés szándéka végig arra irányult, hogy a Malom-projekt megvalósuljon, továbbá célunk volt a vagyoni hátrány minimalizálása is. A rendőrség megállapította tehát, hogy a feljelentésben szereplő cselekmény nem bűncselekmény, így a nyomozást megszüntették – mondta a polgármester.

Budai Lóránt egy kérdést is megfogalmazott a határozattal kapcsolatban: – Felmerül a kérdés, hogy ezt miért csak most hozom a jászberényi lakosság tudomására, annak ellenére, hogy a rendőrségi határozat március 23-án született?

A válasz nagyon egyszerű – jelentette ki a polgármester, ugyanis e határozatot a JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság eljáró osztálya annak meghozatalát követően részére nem küldte meg. Ez csak július 4-én történt meg.

Budai Lóránt szerint meglehetősen furcsa, hogy bár Tamás Zoltán és a Fidesz frakció tagjai a döntésről már március 23-át követően értesültek, azt nem osztották meg sem vele, sem a képviselő-testülettel, sem a közvéleménnyel.

Mindezek után Pócs János a 2022. július 15-én megtartott képviselő-testületi ülésen „felelőssége teljes tudatában és birtokában”, nyilvánosan jelentette ki, hogy Balogh Béla alpolgármester és én elloptunk 300 millió forintot, amit szabálytalanul és törvénytelenül fizettünk ki a vállalkozónak. Azt, hogy e miatt a nyilvánvaló hazugság miatt ki fog majd helytállni, azt az érintettek döntsék el egymás között! De az tény: jogerős döntés mondja ki, hogy nem követtünk el semmilyen bűncselekményt – jelentette ki Budai Lóránt.

A polgármester azt is elmondta, hogy a Malom-ügynek ezzel még nincs vége. Az ő korábbi feljelentése alapján még folyik egy másik büntetőügyben a nyomozás. Sőt, egy közelmúltbeli bírósági tárgyaláson elhangzottak alapján a napokban várhatóan újabb feljelentést is tesz. Véleménye szerint azt még nem tudhatjuk, 2019 novembere előtt történt-e bűncselekmény az ügyben, azt viszont már igen, hogy 2019 novembere után ilyen biztosan nem történt.

Az úgynevezett Volán-ügyben viszont a tegnapi napon érkezett meg a végzés az önkormányzathoz. A bíróság dr. Szabó Tamás volt polgármestert bűnösnek találta nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésében és emiatt őt kettő év próbaidőre bocsátotta. Továbbá a bíróság kötelezte, hogy az okozott kárt, 1 092 561 forintot fizessen meg az önkormányzatnak. Ezen túl az illetéket és a bűnügyi költséget is neki kell megfizetni. A döntés kimondja, hogy dr. Szabó Tamás polgármesterként megsértette tisztségéből eredő kötelezettségét azzal, hogy az önkormányzat éveken át nem teljesítette a közösségi közlekedéssel kapcsolatos közszolgáltatási szerződésből eredő fizetési kötelezettségét. A kötelezettségét szándékosan elmulasztó polgármester ezzel az önkormányzatnak nagyobb vagyoni hátrányt (kárt) okozott – mondta Budai Lóránt.

Mindezek után a polgármester azt is megjegyezte, hogy reméli, dr. Szabó Tamás számára is egyértelmű, hogy ezek után már képviselőként sincs helye Jászberény város közéletében és haladéktalanul lemond képviselői mandátumáról.

A jelzett ítélet egyébként tárgyalás nélkül született, dr. Szabó Tamásnak 8 nap áll rendelkezésére, hogy eldöntse elfogadja-e azt, vagy tárgyalást kér. Budai Lóránt szerint utóbbi esetben csak súlyosabb büntetésre számíthat.

Arra a kérdésünkre, hogy a Malom-projekt befejezésével kapcsolatban van-e új fejlemény, Balogh Béla válaszolt:

Jövő héten, kedden délelőtt találkozunk a megyei közgyűlés képviselővel, s ott újabb egyeztetésre kerül sor. Az eredeti terveket mindenképpen módosítani kell, s erre meg is van a szándék. Olyan funkciókat kell találnunk a projekthez, amelyek lehetőség szerint bevételt is hoznak, s biztosítják majd a létesítmény működtetését. Azt szeretnénk, ha ez minél hamarabb eldőlne, s megkezdhetnénk a tervezést, majd a kivitelezést is – mondta Balogh Béla.

A sajtótájékoztatót követően kerestük telefonon dr. Szabó Tamást és Tamás Zoltán is, ám egyelőre egyikük sem volt elérhető. Amennyiben szeretnének reagálni az ott elhangzottakra, úgy természetesen arra lehetőséget biztosítunk.

Vélemény, hozzászólás?