Sánta György Emléktorna

A Sánta család a Tehetség SE segítségével május 22-én, vasárnap rendezte meg első alkalommal a Sánta György Emléktornát, melyen öregfiú csapatok léptek pályára. Az egykori kiváló futballista és edző egy évvel ezelőtt távozott közülünk, s most egykori csapatainak képviselői mérték össze erejüket a Jász Sportszigeten a tiszteletére rendezett mérkőzéssorozaton.

A család és a Tehetség SE nevében Szánta Tibor köszöntötte az emléktorna vendégeit, akik Debrecenből, Tatabányáról, Nagybátonyból, Jászkisérről, Jászdózsáról és természetesen Jászberényből érkeztek. Üdvözölte a rendezvény résztvevőit Pócs János országgyűlési képviselő és Budai Lóránt, Jászberény polgármestere is.

Sánta György pályafutását Szántai Tibor idézte fel. Elmondta, hogy a sebeslábú balszélső talán legemlékezetesebb mérkőzése a Tatabányai Bányász színeiben az Újpesti Dózsa elleni győzelem volt a Megyeri úton 1969-ben. Az NB I 11. fordulójában lejátszott találkozót egyes híradások szerint 12, más híradások szerint 14 ezer néző látta a helyszínen. A 7. percben Sánta György találatával szerzett vezetést a vendégcsapat, melyet Solymosi ugyan kiegyenlített, ám a 78. percben a tatabányaiak élő legendája, Szabó György megszerezte a bányászok győztes gólját. Szabó György 80 évesen is eljött emlékezni egykori csapattársára és pályára is lépett.

Pályafutása során 11 éven át szerepelt a Lehel színeiben Sánta György. Összesen 71 gólt szerzett, háromszor volt gólkirály, s tagja volt az NB II-es bajnokcsapatnak. Játékosedzőként megfordult Jászkiséren és Jászdózsán is, ahol ma is jó szívvel emlékeznek rá. A két település csapatában többen is pályára léptek azok közül, akik egykoron Sánta György játékosai voltak.

Az emléktornát az égiek is megtisztelték napsütéses idővel, s a két pályán több órán át folyt a küzdelem a végső helyezésekért. Persze ezúttal nem elsősorban az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy egy jó hangulatú rendezvénnyel tisztelegjenek a résztvevők egy nagyszerű sportember, egy nagyszerű ember, Sánta György emléke előtt. Remek mérkőzéseket, sok gólt hozott a torna, melynek végén a debreceniek örülhettek a kupagyőzelemnek.

A Sánta György Emléktorna végeredménye:

  1. Debreceni Öregfiúk
  2. Jászberény
  3. Tatabánya
  4. Jászdózsa
  5. Jászberényi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
  6. Jászkisér
  7. Sánta család

Különdíjasok

Gólkirály: Bartha Péter (Jászdózsa) 12 góllal

Legjobb kapus: Kövér Benjámin (Roma Önkormányzat)

Legjobb játékos: Nagy István (Debreceni Öregfiúk)

Legjobb 60+-os játékos: Szabó György (Tatabánya)

Remek hangulatú, nagyszerű torna volt, méltó Sánta György emlékéhez. A résztvevők annak reményében búcsúztak egymástól, hogy jövőre is találkozhatnak majd egymással, s az emléktornából hagyomány lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?