Az NKA Pécs lesz a JKSE ellenfele az elődöntőben

Javában zajlik a felnőtt férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjában a rájátszás a bajnoki címért, amely egyben feljutást is jelent az NB I A-csoportjába. A Jászberényi KSE jól vette a negyeddöntőt, ahol a Veszprémi Kosárlabda Kft. volt a mieink ellenfele. A három győzelemig tartó párharcot 3-0-ra nyerte a JKSE, és a MAFC ellen hasonlóan diadalmaskodó NKA Pécs lesz a döntőbejutásért a mieink ellenfele.

Az alapszakaszt követően egy új bajnokság vette kezdetét a negyeddöntőkkel, ahol az első három helyezett gyorsan lezárta a három győzelemig tartó párharcot. A Budapesti Honvéd, a JKSE és az NKA Pécs is 3-0-ra győzte le ellenfelét, s megmaradt az esélye a bajnoki cím és a feljutás megszerzésére. A BKG Príma Akadémia és a Vasas Akadémia párosmérkőzése később kezdődött, s jelenleg a BKG vezet 2-1-re.

A bajnokság véghajrája előtt dr. Csiki Zoltánt, a JKSE elnökét kérdeztük a szezon eddig eltelt szakaszáról, illetve arról, hogy mit remél a folytatástól. – Lehet azt mondani, hogy a csapat a minimális elvárást már teljesítette a legjobb 4 közé jutással, de maximális célig még két párharcot kellene nyernie?

– Így igaz. A bajnoki rajt előtt az alapszakaszra azt a célt tűztük ki, hogy az első négy között végezzünk. A második helyet szereztük meg, azaz ezt a célt valóban teljesítettük. Ugyanakkor igaz az is, hogy nem szeretnénk itt megállni, mert úgy gondoljuk, hogy a csapatunk képes akár a bajnoki címet is megszerezni. Az NKA Pécs ellen nagyon nehéz mérkőzésekre számítunk az elődöntőben, de nálunk a pályaelőny és a rutin is. A pécsiek tehetséges fiatalokból álló nagyszerű együttes, s a Rátgéber Akadémián pallérozódnak. Amennyiben továbbjutunk, a döntőben sem lesz könnyebb dolgunk. Amennyire öröm a kosárlabdát szeretők számára, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező Budapesti Honvéd SE-nek ismét jó csapata van, ez nekünk inkább nagy kihívást jelent. Persze a döntőbe először be kellene kerülni.

– Az NB I A-csoportból való kiesés után szinte nulláról kellett új csapatot építeni a nyáron.

– Ez egy igen komoly feladat volt, hiszen nulla költségvetéssel és nulla csapattal indultunk. Számomra garancia volt Földi Sándor és Miljan Rakic személye, hogy sikerül jó gárdát összehozni, s nem is csalódtam, tudtak élni ezzel a lehetőséggel. Fontos dolog, hogy a sportszerető, a kosárlabdát szerető városlakók is rövid időn belül visszaszoktak a csarnokba, s egyre többen biztatták a mérkőzéseken az együttest.

– A nyáron kialakított kerethez az ősz folyamán még Kucsora Csaba és Nebojsa Dukic is érkezett, s tulajdonképpen az alapszakasz felétől lett teljes a csapat kerete.

– A két említett játékoson kívül többen voltak még, akik látták, hogy nálunk jó csapat alakul, amelyiknek esélye lehet a bajnoki címre és a feljutásra is. Mi úgy gondoltuk, hogy velük kiegészülve már teljes lesz a keretünk, s valóban célba vehetjük a visszakerülést a legjobbak közé.

– A csapatépítés mellett mindenképpen szót érdemel, hogy stabilizálódott a klub anyagi helyzete is.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt egy év bebizonyította, hogy sikerül egy 120-125 milliós költségvetésből befejezni az évet. Van egy olyan alapunk, amivel elérhetjük a célunkat. Természetesen folyamatosan keressük az új és újabb lehetőségeket, amelyek eredményeként egy komoly utánpótlás bázist is kiépíthetünk Jászberényben.

– Mekkora „gondot” jelentene a klub számára a feljutás?

– Komoly kihívás lenne egy 200-250 millió forintos költségvetés megteremtése egy A-csoportos csapat működtetéséhez. Jászberény és a Jászság gazdasági potenciálja van olyan erős, hogy egy elsőosztályú csapatot eltartson. Ez már csak azért is fontos lenne, mert akkor a megyében Szolnok mellett lenne egy másik kosárlabdabázis is.

– Az Ön számára csalódás lenne, ha a bajnokságot nem nyerné meg a csapat?

– Én eredetileg azt gondoltam és reméltem, hogy két éven belül a JKSE vissza tud jutni a legjobbak közé. Most adott egy lehetőség – igaz még két nagyon komoly párharcot kellene megnyernünk -, de ha azt nézem, hogy a legjobbak közöl jelen állás szerint a Pécs vagy a Paks esik ki, s a következő szezonban velük kellene versenyezni a bajnoki címért, akkor mindenképpen jó lenne most feljutni. Bármelyik nagy hagyományokkal rendelkező klubbal szemben a következő bajnokságban szerintem nehezebb dolgunk lenne. Szerintem most jó esélyeink vannak.

A JKSE elnöke, dr. Csiki Zoltán tehát optimista, de a realitásokat sem hagyja figyelmen kívül. Hogy mit hoz nekünk az NKA Pécs elleni elődöntő még nem tudni, de a pályaelőny sokat számíthat ebben a párharcban. Igaz, az alapszakaszban egyetlen hazai vereségünket éppen a pécsiektől szenvedtük el, viszont Pécsen pedig a mieink nyertek. Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy az elődöntőkben már nagyon kis különbség lesz a csapatok között, s a döntőben is nagy küzdelem várható majd.

Az előzetes tervek szerint április 27-én szerdán kezdődött volna a JKSE – NKA Pécs elődöntő, ám a pécsiek kérésére egy nappal csúszik a párharc kezdete.

A JKSE – NKA Pécs elődöntő hivatalos menetrendje:

  1. mérkőzés – április 28. (csütörtök)

19.00 óra: JKSE – NKA Pécs

  1. mérkőzés – május 1. (vasárnap)

17.30 óra: NKA Pécs – JKSE

  1. mérkőzés – május 3. (kedd)

19.00 óra: JKSE – NKA Pécs

ha szükséges

  1. mérkőzés – május 5. (csütörtök)

17.30 óra: NKA Pécs – JKSE

  1. mérkőzés – május 7. (szombat)

18.00 óra: JKSE – NKA Pécs

 

 

Vélemény, hozzászólás?