Előny a JKSE-nél az első mérkőzés után

A férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjában április 6-án, szerdán megkezdődött a rájátszás. A legjobb 4 közé jutásért az alapszakasz második JKSE, a hetedik Veszprémi Kosárlabda Kft. gárdájával vív három győzelemig tartó párharcot. A mérkőzéssorozat első találkozóját szerdán este a Bercsényi Játékcsarnokban Földi Sándor fiai nyerték, azaz megőrizték pályaelőnyüket és előnnyel utazhatnak szombaton a második összecsapásra.

Az alapszakaszban, Jászberényben és Veszprémben is, a hazai csapat diadalmaskodott, amikor a jászberényiek a veszprémiekkel mérkőztek.  Mindkét találkozó küzdelmesen alakult és csak néhány pont döntött egyik vagy másik csapat javára. Ez előre vetítette, hogy a rájátszásban sem lesz izgalommentes a két alakulat párharca, s ezt már a szerdai első mérkőzésen is így volt.

A vendégek 10 játékossal érkeztek Jászberénybe, míg a mieink teljes kerettel – 12 fő – fogadták ellenfelüket. A veszprémieknél pályára lépett mindhárom, korábban Jászberényben megfordult kosaras – Horváth Ákos, Füzi Róbert és Szabó Péter –, akik ezúttal is sok borsot törtek a mieink orra alá. Öt gyors vendégponttal kezdődött a találkozó, amelyre a mienk kilenccel válaszoltak. Viszont 11-11-ről kilenc ponttal húztak el a jobban játszó vendégek (11-20), és Földi Sándornak időt kellett kérnie. Ez hatott, mert az első 10 perc végére 4 pontra csökkentette hátrányát a JKSE (22-26).

A második negyedben már mind védekezésben, mind támadásban összeszedettebb volt csapatunk, s ez az eredményben is tükröződött. Átvette a játék irányítását csapatunk és fokozatosan növelte előnyét. A félidőre 12 pontra hízott a különbség a csapatok között, s úgy tűnt, hogy a nagyobb rotációnak köszönhetően is, nem lesz már izgulni valónk (49-37), ám a sport azért szép mert mindig tartogat valami váratlant.

Ez a bizonyos váratlan a harmadik negyedben nem esett jól a mieinknek. Gyorsan elfogyott ugyanis a 12 pontos előny, s vendégeknek arra is volt lehetősége, hogy fordítsanak. Ez szerencsére nem történt meg, de három negyed után mindössze három pont volt a különbség a csapatok között (64-61). A vendégek nem fáradtak, a mieink pedig nem koncentráltak eléggé, s így a döntés a záró tíz percre maradt.

A vendége szerezték az első kosarat a negyedik játékrészben, majd jött egy berényi henger és 64-63-ról 81-63-ra alakult az eredmény. Ekkor mindenki hátra dőlt, s azt gondolta, eldőlt a találkozó sorsa. Csak a vendégek nem, mert rövid idő alatt visszajöttek tízen belülre (81-72). Így maradt izgalom a végjátékra is, ám a veszprémieknek már nem volt ereje fordítani. A küzdelmes találkozót így a helyenként jól játszó JKSE nyerte 88-81-re.

Jászberényi KSE – Veszprémi Kosárlabda Kft. 88-80 (22-26, 27-11, 15-24, 24-20)

A JKSE pontszerzői: Nebojsa Dukic 16/6, Meleg Károly 16/3,Velkey János 13/6, Kucsora Csaba 12, Olasz Ádám 10, Uros Rosic 9/3, Nagy Simon 7/6,  Chester Lewis 5/3,

A találkozót követő sajtótájékoztatón a vezetőedzők és egy-egy játékos értékelte a mérkőzésen történteket:

Földi Sándor, a JKSE vezetőedzője: – A rájátszásban csak a győzelem számít, de voltak számomra aggasztó dolgok is s mérkőzésen. Kétszer is 10 pontnál nagyobb volt az előnyünk, de engedtük felzárkózni ellenfelünket, aki miden dicséretet megérdemel, mert jól játszott. A folytatásban nem engedhetjük meg magunknak, hogy ekkora hullámzások legyenek a játékunkban. Egyébként ilyen mérkőzésre számítottam, mert a Veszprém jó csapat. Nekünk előny volt, hogy nagyobb rotációval játszhattunk, s remélem ez a folytatásban is érződik majd a mérkőzéseken és az eredményen is. Az biztos, hogy idegenben ez kevés lesz, jobban kell játszanunk Veszprémben. A szurkolóknak köszönöm a biztatást, amely ezúttal is sokat jelentett a csapatnak és nekem is.

Olasz Ádám, a JKSE játékosa: – Sajnos amikor közel 20 ponttal vezettünk, sok hibát követtünk el. Rossz volt a védekezésünk, könnyű pontokat kaptunk, s amikor ez a helyzet, akkor a támadás sem megy igazán jól. Vissza kell néznünk a mérkőzést és ezeket a hibákat ki kell javítanunk. Fontos volt a párharc első mérkőzésének megnyerése, de nem állhatunk meg, győzni megyünk szombaton Veszprémbe. Nagyobb a rotációnk, s ez egy többmérkőzéses párharcban sokat jelenthet.

Pavle Ilic, a Veszprémi Kosárlabda Kft. vezetőedzője: – Gratulálok a Jászberénynek a győzelemhez. Mi az elején nagy intenzitással kezdtünk, ám ez a találkozó végére elfogyott. Nem egészen egy hónapja játszottunk itt, s tudtuk, hogy mi vár ránk. Gratulálok saját játékosaimnak is mert jól küzdöttek, jól játszottak. Edzőkollégám jól forgatta a csapatát, s ő nagyobb rotációval dolgozhat. A jobb csapat győzött, de szombaton egy új mérkőzés kezdődik nálunk.

Szabó Péter, a Veszprémi Kosárlabda Kft. játékosa: – Én is gratulálok a Jászberénynek, megérdemelten győztek. Azt gondolom jól helyt álltunk egy nagyon erős csapat otthonában. Talán a végére elfáradtunk, de nem adjuk fel. Szombaton hazai pályán egyenlíteni szeretnénk.

A legjobb 4 közé jutásért szerdán még két párban kezdődtek meg a küzdelmek:

Budapesti Honvéd (1.) – TF-BP (8.) 70-54

NKA Pécs (3.) – MAFC (6.) 76-55

A BKG Príma Akadémia – Vasas Akadémia párharc április 10-én kezdődik.

A JKSE – Veszprém párharc második mérkőzését 9-én, szombaton Veszprémben 18.00 órai kezdettel mérkőznek meg egymással a csapatok.

A párharc harmadik mérkőzése Jászberényben lesz április 12-én, kedden. Ez a találkozó 19.00 órakor kezdődik. A mennyiben három mérkőzésen nem dől el a továbbjutás sorsa, úgy negyedik, szükség esetén ötödik mérkőzésre is sor kerület a párharc során.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?