Ellenzéki nagygyűlés a Kapitány kertben

A közös ellenzék kormányfő jelöltje, Márki-Zay Péter járt március 26-án, szombaton délután Jászberényben. A Kapitány kertben tartott választási rendezvényen többen is felszólaltak, s arra kérték a hallgatóságot, hogy környezetüket is meggyőzve minél többen menjenek el április 3-án szavazni az ellenzék közös jelöltjeire.

A Kapitánykertben összegyűlteket Lukácsi Katalin köszöntötte, aki örömének adott hangot, hogy végre szűkebb hazájában, a Jászságban, Jászberényben is részese lehet egy nagyszerű találkozónak, ahol kampányolhat egy új, élhetőbb Magyarországért, melyet az április 3-i választás hozhat el.

Az első felszólaló Eszes Béla, Jánoshida polgármestere volt, aki az ellenzéki összefogás jelöltjeinek támogatására kérte a megjelenteket. Elmondta, nem szeretne továbbra is olyan találkozókra járni, ahol jászsági polgármester társai nem mernek mellé ülni, mert neki más a véleménye, mint a hatalmon lévőké.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese a bátorságról beszélt. – Ne féljetek, mert, ha féltek, egy nap azt veszitek észre, hogy egy ember sem marad, aki egy szelet kenyeret adjon az éhezőnek. – Ne féljetek, mert egy nap azt veszitek észre, hogy egytelen ember sem maradt, aki egy darab fát adjon a fázónak. – Ne féljetek, mert, ha féltek, egy nap azt veszitek észre, hogy már a gyermekeitek sem ismerik azt a szót, hogy szolidaritás. – Ezeket a mondatokat 2012-ben mondtam el, amikor az éhségmenettel beérkeztünk Budapestre. Mi felálltunk és kihúztuk magunkat. Húzzátok ki ti is magatokat, mert az igazság a mi oldalukon van, Április 3-án elzavarjuk a hatalmasokat, mert a hatalom a népé! – mondta Komjáthi Imre.

Lőcsei Lajos, a Momentum Mozgalom roma stratégiáért felelős roma politikusa, az ellenzéki összefogás listás képviselő-jelöltje megköszönte a jelenlévők bátorságát, hogy merték vállalni ellenzékiségüket. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz 12 év alatt semmit sem tett a romák felzárkóztatásáért, s ők ezen mindenképpen változtatnának. Mert a romák is a magyarság részei, s együtt igenis sok célt meg lehetne valósítani. A következő 15-20 év egyik legfontosabb kérdése szerinte ugyanis az lesz, hogyan tud a többségi társadalom és a cigányság békében, egy nemzetként, közös felelősséggel, közös akarattal fontos döntéseket meghozni.

Dr. Kertész Ottó az ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje hosszan sorolta a választókörzetben megoldásra váró ügyeket. Szólt az egészségügy, az oktatás problémáiról, de az úthálózat fejlesztését is megemlítette, amely a térség gazdaságának további fejlődését segítené. – A rendszerváltáskor jó helyzetben indultunk, s mára minden tekintetben a listák végére csúsztunk. Ezt akarja Fidesz folytatni, mert ez az egyetlen szó a programjuk. Mi viszont a WHO szlogenjének megvalósítását szeretnénk: testi, lelki, szociális jólét. Ezer és egy feladatunk lesz, amikor az új kormány feláll – mondta dr. Kertész Ottó. A képviselőjelölt egy 85 éves kollégájának gondolatával zárta felszólalását: „Mit kívánok még? Közösségi embernek megmaradva egy olyan Magyarországot, amely végre valóban a köz társasága lesz, és ahol az egyén boldogulása önmagától és nem mások kegyétől függ.”

Márki-Zay Péter a közös ellenzék miniszterelnök-jelöltje az ország helyzetéről szólva elmondta, megítélésünk a világban sokat romlott Orbán Viktor miatt, aki nap mint nap hazudtolja meg önmagát. Ugyanakkor folyamatosan hazudnak arról, hogy mit akar az ellenzék. – Mi nem akarunk katonákat és fegyvert szállítani Ukrajnába, ahogy azt ők állítják. A NATO és az Európai Unió tagjaikén – az egységes álláspontoknak megfelelően – kívánunk viselkedni – mondta Márki-Zay Péter, aki a magyar történelem legkorruptabb kormányaként aposztrofálta Orbán Viktor kormányát. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje programjuk néhány elemét kiemelve arról is szólt, hogy hogyan emelnék az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelemben dolgozók bérét, s a hátrányos helyzetben élőkön hogyan segítenének. – Mind arra, amit mi ígérünk, lenne pénz, mert mi okosabbak vagyunk és nem lopunk – mondta Márki-Zay Péter, aki megjegyezte, hogy az unió tolvajokra nem bízza a támogatását, s ezért is le kell váltani az Orbán-kormányt. – Jászberény 2019-ben példát mutatott, s mutassák meg most is, hogy egységből lesz a többség. Már négy évvel ezelőtt is nyerhettünk volna, ha összefogunk. A Fidesz az elmúlt négy évben bebizonyította, hogy minden „harcot” elveszített, képtelen az ország irányítására – mondta Márki-Zay Péter, aki azzal zárta mondandóját, hogy abból a gödörből, ahová Orbánék irányították az országot, nem jobbra vagy balra van a kiút, hanem csak fölfelé.

Vélemény, hozzászólás?