Elkészült a cibórium

Oszvald Nándor aranykoszorús ötvösművész nevét az elmúlt jó néhány év alatt nemcsak szűkebb hazánkban, a Jászságban ismerték meg, hanem egész Magyarországon és határainkon kívül is. Különleges munkái – hajók, motorok, ékszerek, stb. –, melyekről korábban mi is beszámoltunk messze földre vitték hírét. Most egy egyházi kegytárgyat készített le és ajándékozott az egyháznak a Jászberényi Ferences Templom építésének 550. évfordulójára.

A cibórium a római katolikus és az anglikán szentmisék kelléke, az áldozáshoz használt ostya őrzésére szolgáló kehely formájú eszköz. Az áldoztatásban használt cibórium csészéjében őrzik az ostyát, szára közepén nódusz (gomb) található a fogáshoz. Általában fedele van, amely gyakran domború és sokszor kereszt díszíti, hogy könnyen leemelhető legyen. Mérete sokféle lehet, vannak több száz ostya tárolására alkalmas cibóriumok is.

A fotón látható cibóriumot készítette Oszvald Nándor, melynek ünnepélyes átadása március 27-én, vasárnap a délelőtti misék egyikén lesz.

Anyaga: aranyozott, 925 ezrelékes sterling ezüst. Minden egyes darabja kézimunka. A díszítéshez használt egyéb anyagok: Strucc tojás, igazgyöngysor, drága- és féldrágakövek, Rubin, Hegyikristály. Nettó súlya: 640 gr. Talpán az idézet az 1745-ös redemptiós prédikációból:

„Istennek dicsőség, Boldogasszonynak tisztesség, a királynak nyertesség, a jászoknak és a kunoknak, örök békesség”

 – Régóta tudjuk, hogy téged vonzanak a különleges kihívások. Milyen apropóból készült el ez a cibórium?

Néhány éve Novák atya megkért, hogy nézzem meg a Barátok Templomának a kegytárgyait, s döntsem el, hogy melyeket érdemes felújítani. Akkor mindent átnéztem, s csak az volt a kérésem, ha egy kegytárgyat elviszek, akkor kapjak elegendő időt annak felújítására. Saját felajánlásom volt ez az egyház számára. Két év alatt meg is történt a kegytárgyak megújítása, s akkor kezdtem azon gondolkodni, hogy milyen lenne, ha én is készítenék egy kegytárgyat, amelyik akár 2-300 év múlva is ott lenne templomban. Azok ugyanis, amelyeket felújítottam mind 17-18. századbeliek voltak, némelyik még időkapszulát is tartalmazott. Akkor jutott eszembe a cibórium, amelynek elkészítésekor különleges anyagokat használtak, így nautilus kagylót, strucctojást, kókuszdiót. Mivel a Jászberény határában itt van a struccfarm, így az is gyorsan eldőlt, hogy én strucctojást fogok használni a cibórium elkészítéséhez, s ez lesz az én ajándékom a Barátok Temploma számára.

– Mennyi ideig készült ez a cibórium?

– Tavaly nyár elején kezdtem neki a tervezésnek, s akkor sokat egyeztettünk, hogy milyen is legyen. Én mindenképpen szerettem volna jászsági motívumot is belecsempészni. Így került a talpára az idézet az 1745-ös redemptiós prédikációból.

– Elégedett vagy a végeredménnyel?

– Igen, mert nagyon szép és nagyon jó lett. Ugyan a végén kicsit sietni kellett, hogy húsvét előtt elkészüljek. Mivel ez az egyik legnagyobb ünnepe az egyháznak, arra gondoltam, hogy eddig el kell készítenem. Örülök, hogy sikerült, s húsvétkor már használhatják.

– Van-e valamilyen új terved?

– Most egyelőre nincs, egy kicsit pihenni szeretnék. Hamarosan nyílik egy nagy kiállításom Várpalotán a Thury várban. A tavalyi, Jász Múzeumban rendezett kiálltásom anyagával szerepelek ott. Július 17-én lesz a megnyitó és augusztus végéig tart majd nyitva. Azaz, a legnagyobb turista forgalom idején lehet majd megtekinteni a közelmúltban felújított Thury várban.

Oszvald Nándort ismerve nem kell sokat várni arra, hogy új kihívást válasszon magának. Egy kis pihenés után biztosan talál magának olyan kihívást, melynek teljesítését követően ismét valami különleges megszületéséről adhatunk majd számot. Így legyen!

 

Vélemény, hozzászólás?