Különleges jászberényi tortacsodák

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Önkormányzat a térség gasztronómiai hagyományainak erősítése és örökségének megújítása jegyében, tavaly év végén meghirdette a megye tortája versenyt.

A pályázati felhívásra profi és amatőr cukrászok, sütni szerető megyeiek jelentkezését várták. A szervezők körülbelül egy hónap felkészülési időt hagytak a nevezőknek az előkészületekre. Az eredményhirdetést – több mint 70 torta közül – január végén tartották Szolnokon a Megyeházán.

Mint utóbb kiderült, az amatőr cukrászok részére meghirdetett alkategóriákban – normál és mentes – jászberényi édességek sikereinek örülhettünk az elmúlt hetekben. Sárközy Csabáné Béres Krisztina „Jász All Free” mindenmentes tortáját az 1.helyre, Bende Andrea „Jászok gyöngye” normál tortáját a 3. helyre díjazták az ítészek. Szerkesztőségünk ennek kapcsán kereste fel a hölgyeket.

Gratulálunk a szép eredményekhez! Meséljetek magatokról néhány szóban, miként lépett a cukrászat az életetekbe?

B.K.: Édesanyám szakácsnő volt, így már kicsi gyerekként érdeklődést mutattam a konyhaművészet iránt. Aki ismer, az tudja, hogy a gasztronómia, a cukrászat mindig is központi helyet kapott az életemben. Otthon is mindig készül valami finomság, és manapság ezek elkészítésében a mindenmentességre törekszem. Ismerősöknek, jóbarátoknak is készítek tortát, nagyon szeretem, hogy kreatívkodhatok tortakészítés közben.

B.A.: Mindig is szerettem szakácskönyveket olvasni, nézegetni. Egyszer csak elkezdtem kipróbálni a recepteket, így egyre több gyakorlatot szereztem a tortakészítés művészetében. A sütés az elmúlt 2-3 évben került hozzám igazán közel. Ma már nagyon szívesen készítek tortát rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek akár kérésre, akár meglepetés apropójából.

Hogyan kerültetek a versenybe?

B.K.: A pályázatra egy barátnőm hívta fel a figyelmemet és úgy gondoltam, hogy az amatőr torta kategória normál és mentes felhívására is benevezek.

B.A.: Egy kedves ismerősöm szólt, hogy jelentkezhetnék a megmérettetésre.

A torták méretében és formájában és a felhasznált alapanyagokban nem volt korlátozás. Az elbírálásnál viszont előnyt jelentettek a helyi alapanyagok felhasználása, a térség adottságaira utaló ízvilág, illetve díszítések használata. Hogyan teljesítettétek ezeket a szakmai elvárásokat?

B.K.: A nyertes tortám tésztája gluténmenetesen készült, diós, homoktöviskrémes, homoktövis zselés, izomalt díszekkel.  Az ötletet egy neszűri jótékonykodás alkalmával felfedezett homoktövis adta, mely széles skálán segíti szerveztünk egészségét. Többek között C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen. Gyógyító hatása mind a meleg, mind a hideg időszakban jól jöhet. A normál kategóriában nevezett tortám vajas piskótatésztával készült, szintén homoktövis zselével és krémmel a belsejében. A torta tetejére került Lehel-kürtje, mint városunk jelképe, homoktövis likőrrel töltött bonbon és homoktövis macaron is.

B.A.: Több elgondolás felmerült bennem, azonban a kapros-túrós ízvilágban éreztem a legnagyobb potenciált. Bármit találtam ki, mindig visszakanyarodtam az eredeti ötletemhez. A kapros túrós ízvilág hagyománya a régi időkbe nyúlik vissza. A torta ízvilágát az ünnepi ételnek számított és a régi lakodalmak elmaradhatatlan édessége, a Jászsági kapros túrós lepény ihlette. Édesanyám sokat készít kapros-túrós lepényt, így az ízvilág nem volt ismeretlen számomra. A tortában megjelenik a kapor és egy habkönnyű túró, ehhez párosul az akácméz íze, amely egy különleges ízélményt nyújt a kóstolónak. Az akácméz szintén jellegzetes, ugyanis a helyi méztermelés fele az akáchoz köthető.

Krisztina és Andrea tortacsodája a díjazás értelmében a „megye tortája” címet 2023.december 31-ig birtokolja, vállalva ezzel, hogy két évig megyei rendezvények megjelenési felkéréseinek tesznek eleget.

Szarvas Melinda
Latest posts by Szarvas Melinda (see all)

Szarvas Melinda

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?