Segítsük kárpátaljai testvérvárosunkat, Técsőt!

Az elmúlt napjaink sajnos a háború jegyében teltek, amely szomszédságunkban dúl. Oroszország hadereje Ukrajna ellen indult, s tízezrek menekülnek az országból. Bennünket azért is fájdalmasan érint ez a háború, mert Kárpátalján nagyon sok magyar él. Nekünk pedig ukrajnai testvérvárosunk is van – Técső -, melynek lakosai most segítségre várnak.

Városunk polgármestere, Budai Lóránt február 25-én felvette a kapcsolatot Técső polgármesterével, Kovács Iván Ivanoviccsal.

– Együttérzésemet fejeztem ki az elmúlt napok történései okán és biztosítottam arról, hogy Jászberény kész minden tőle telhetőt megtenni – elsősorban – Técső lakóinak biztonságáért, épségéért, egészségéért. Kértem polgármester urat, hogy jelezze számunkra, hogy milyen segítségre van szükségük. Ő elküldte az alábbi listát – mondta Budai Lóránt.

Gyógyszerek és kötszerek

– Géz – 7-14,

– Géz – 5-10,

– Polimer kötszerek,

– Gipsz kötszerek,

– Intravénás infúziós rendszerek,

– Kanülök,

– Gézanyag,

– Vatta,

– Vérzéscsillapító szivacs,

– Kis- és nagy sebészeti készletek,

– Ilizarov és Kirschner küllők,

– Közvetlen és közvetett hatású vérzéscsillapító szerek,

– Fém osteosynthesis lemezek,

– 1-től 3 méterig terjedő varróanyag,

– Sebészeti kesztyű 6.0-8.5 méretben (steril),

– Tolószék,

– Hordágyak,

– Mankók,

– Járókeretek,

– Ágytálak,

– Fecskendők 2.1, 5.0, 10.0, 20.0,

– Orr katéterek,

– Venturi maszkok,

– 26 SPAP arcmaszk XL, L,

– Infúzió állvány,

– Sebészeti fehérnemű,

– Sebészeti asztalok.

Hosszan tárolható élelmiszerek (előre csomagolt)

– Növényi olaj

– Gabonafélék (hajdina, köles, lencse, bulgur, rizs stb.)

– Tészta termékek

– Búzaliszt

– Hús- és halkonzervek

– Ágytakarók, párnák, takarók

– Ágynemű

– Hálózsák.

Higiéniai termékek és háztartási vegyszerek:

– Folyékony és szilárd szappanok,

– Mosószerek,

– Mosogatószerek,

– Fertőtlenítőszerek,

– Pelenkák,

– Női higiéniai termékek.

– Mivel a megkapott lista kórházi és tűzoltósági eszközöket is tartalmaz, felvettem a kapcsolatot a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházzal és a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóparancsnoksággal. Várjuk cégek és magánemberek felajánlásait, adományait, melyeket eljuttatunk a técsőiekhez – mondta Budai Lóránt.

Az adományok leadhatók munkaidőben (8-16 óra között) a Táncsics Mihály utcában, a volt Pannónia épületében. Aki adományt hoz, az a polgármesteri hivatal portájánál jelentkezzen be.

Az adományozóktól azt kérik, hogy lehetőleg dobozolva hozzák felajánlásaikat, s a dobozra írják rá, hogy Técső és azt is, hogy mit tartalmaz a doboz (pl. tartós élelmiszer, tisztálkodószerek, stb.).

Fontos tudnivaló, hogy adománygyűjtésről van szó, azaz pénzt az önkormányzat nem gyűjt!

Kérjük a tisztelt adományozókat, hogy csak a listán szereplő dolgokat hozzanak, mert valódi segítséget az jelent, ha a kért felajánlást kapják meg a lakosok.

– Jelenleg azon is dolgozunk, hogy az esetlegesen ide érkező menekülteknek szállást tudjunk biztosítani. Ennek érdekében két önkormányzati ingatlant is kijelöltünk, ahová lehetőség van családok beköltözésére is. Amennyiben tömegesen fordulna elő, hogy városunkba ukrán állampolgárok érkeznének, egyéb, erre hatáskörrel rendelkező szervekkel is felvesszük a kapcsolatot – mondta a polgármester.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?