A JKSE nyerte a csúcsrangadót

A férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjában csúcsrangadót rendeztek február 26-án, szombaton a Bercsényi Játékcsarnokban, ahol a második helyen álló JKSE a listavezető Budapesti Honvéd SE gárdáját fogadta. A találkozó a várakozásoknak megfelelően nagy küzdelmet, színvonalas játékot és nem kis örömünkre jászberényi sikert hozott.

A szurkolók megérezték, hogy jó mérkőzésre van kilátás, hiszen az idei szezonban most voltak a legtöbben a Bercsényi Játékcsarnokban. A nagy érdeklődés érthető volt, hiszen az NB I/B piros csoportjának tabelláját a fővárosiak vezetik, míg a mieink mögöttük, a második helyen állnak.
A két csapat őszi mérkőzését a piros-fehérek nyerték 77-70-re, s most adott volt a visszavágás lehetősége a mieink előtt. Mindkét oldalon voltak hiányzók, s nálunk többen is kisebb sérüléssel vállalták a játékot a rangadón.
A mieink kezdtek jobban, ám a Honvéd az első negyed végére kiegyenlítette a találkozó állását (20-20). Igen változatos volt a játék, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett néhány ponttal, de jelentős előnyre egyik együttes sem tudott szert tenni. A vendégek már a találkozó elején elveszítették egy ütközés után Völgyit, akinek az orra sérült meg, s a későbbiekben már nem is tudott visszatérni a pályára. A sors azután kiegyenlítette ezt a hátrányt, mert nálunk pedig Uros Rosic szenvedett bokasérülést és ő sem tudta folytatni a játékot. Rosic igazán balszerencsés játékos, hiszen felépült a Covidból, majd kétszer ismét beteg lett, s amikor végre hadra fogható lett, pár percnyi játék után sérült meg. A második negyed hajrája a mieinknek sikerült jobban, a nagyszünetre 40-36 volt az állás.
A szünet után sem tudott egyik csapat sem jelentősebb előnyre szert tenni. Érdekes, hogy mindkét gárda legnagyobb előnye 6-6 pont volt, s az egymás után megszerzett pontok száma – 7-7 – is azonos volt. A találkozó során 11 alkalommal volt egyenlő az állás és 11 alkalommal változott a vezető csapat kiléte. Ez is azt mutatja, hogy óriási küzdelem folyt a pályán. Igen szigorúan és keményen védekezett mindkét gárda, de sportszerű volt a mérkőzés. A két sérülés is a balszerencse és a véletlen számlájára volt írható. Három negyed után 57-57 állt az eredményjelzőn, azaz teljesen nyílt volt a mérkőzés. A döntés a záró tíz percre maradt. Ebben jó ideig úgy tűnt, hogy a vendégeké lesz a győztesnek járó két pont, hiszen 6 ponttal is vezettek már (65-71). A hajrá viszont a szurkolók nagy részének örömére a mieinknek sikerült jobban. Már csak 18.8 másodperc volt hátra a rendes játékidőből, amikor Velkey pazar triplájával visszavettük a vezetést (76-75). Jó védekezés után 2,6 másodperccel a vége előtt az alapvonalról jöhettek a vendégek, de nem tudták időben játékba hozni a labdát. Változott a helyzet, mi hozhattuk volna játékba a labdát, de holtidőben Velkeyre fújtak egy személyi hibát a játékvezetők, akik ekkor már nem igazán voltak a helyzet magaslatán. Oldalról jöhettek a vendégek, de távoli dobásuk lejött a gyűrűről, s közelről az újrázás sem sikerült. Igaz, utóbbi már időn túl volt. Így nem kis izgalmak közepette sikerült csapatunknak visszavágni az őszi vereségért.
Színvonalas, igazi rangadó volt, melyet mindkét csapat megnyerhetett volna a végén, de a szerencse ezúttal mellénk állt. Ezt persze ki kellett harcolnia a fiúknak. A mérkőzés statisztikájából kiderült, hogy büntetődobásokban (9/15) és a lepattanózásban (a Honvéd nyerte 30-21-re) kell még javulnunk.
Mindkét oldalon többen is nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Nálunk Velkey János a legjobb pillanatokban szerzett tripláival (20 pontig jutott) és gólpasszaival, Chester Lewis nagyszerű irányító játékával, 5 lepattanójával és 16 pontjával, valamint Nebojsa Dukic 16 pontjával, közte három távolival volt a legjobb, de mindenki, aki pályára lépett dicséretet érdemel.
A Honvédnál Mijovic (17 pont), Markovic (15 pont), Tanoh Dez András (11 pont) és volt játékosunk, Czirbus (10 pont) teljesítménye emelkedett ki, de a vendégek csapatként is remekül játszottak.

Jászberényi KSE – Budapesti Honvéd SE 76-75 (20-20, 20-16, 17-21, 19-18)
A JKSE pontszerzői: Velkey János 20/12, Nebojsa Dukic 16/9, Chester Lewis 16/6, Olasz Ádám 10, Nagy Simon 6/6, Meleg Károly 4, Kucsora Csaba 2, Homoki Donát 2.

A találkozót követő nyilatkozatok:
Földi Sándor, a JKSE vezetőedzője: – Támadásban folyamatosabban kell játszanunk, többet kell passzolnunk és több pontot kell szereznünk. A védekezésünkkel elégedett vagyok, mert egy nagyon jó csapat ellen játszottunk. Az ilyen egylabdás mérkőzés végén az is sokat számít, hogy kinek lesz szerencséje a végén. Az utolsó 2,6 másodpercben voltak furcsa játékvezetői ítéletek, de nekünk nem szabad a bírókkal foglalkozni. Sok problémával küzdünk, hiszen Chester Lewis és Kucsora is sérülten vállalta a játékot, míg Uros Rosicot, aki éppen hogy felépült, bokasérülés miatt a meccs közben el is vesztettük. Fekete Dávid pedig továbbra is betegeskedik. Két nehéz mérkőzésünk jön, hiszen kedden a Veszprémet, pénteken a Nagykőröst fogadjuk. Köszönöm, hogy ilyen sokan jöttek ki a mérkőzésre és végig biztatták a csapatot. Ez nagyon sokat számított a fiúknak, s erre a támogatásra a folytatásban is szükségünk lesz.

Baksa Szabolcs, a Budapesti Honvéd SE vezetőedzője: – Vérbeli rangadót játszottunk Jászberényben. Mi egy nehéz sorozat után érkeztünk ide, de jól felkészültünk a hazaiakból. Sajnos Völgyi sérülése után felborult a rotációnk, de így is volt esélyünk a győzelem megszerzésére. Sok jó dobóhelyzetet kialakítottunk, de azokat nem tudtuk értékesíteni. Mi sem tudtunk teljes kerettel kiállni erre a mérkőzésre, hiszen két játékosunk is hiányzott. Ezzel együtt Gratulálok a Jászberénynek a győzelemhez.

Chester Lewis, a JKSE játékos: – Úgy éreztem, hogy különösen védekezésben nagyon nagy energiával játszottunk. Ha ez így van, akkor sokkal eredményesebb a védekezés és a támadást is segíti. Tudjuk, hogy kosárlabdában nagyon fontos a védekezés és erre próbálunk nagyon figyelni. Gratulálok a saját csapatomnak és a Honvédnek is, mert egy nagyon jó, sportszerű mérkőzést játszottunk.

Simon Kristóf, a Budapesti Honvéd SE játékosa: – Nagyon kiélezett, sportszerű, jó mérkőzést játszottunk a Jászberénnyel. Azt hiszem, nem véletlen, hogy ez a két csapat áll a tabella első két helyén. Ez a mérkőzés is bizonyította, hogy lehet jó meccset játszani az NB I/B-ben is sok magyar játékossal.

A 22. forduló további eredményei:
PVSK-CARGATE – Salgótarján KSE 62-82
TF-BP – Nagykőrösi Sólymok SE 79-81
MAFC – Vasas Akadémia 82-56
Óbudai Kaszások – NKA Pécs 54-78
Conoil Pápa KC – Bajai Bácska FKE 132-55
Veszprémi Kosárlabda Kft – BKG Príma Akadémia 58-77
A férfi kosárlabda NB I/B piros csoportjának állása:
1. Budapesti Honvéd SE 20 gy 2 v
2. Jászberényi KSE 17 gy 4 v
3. NKA Pécs 16 gy 6 v
4. Vasas Akadémia 14 gy 8 v
5. BKG Prím Akadémia 14 gy 8 v
6. Veszprémi Kosárlabda Kft. 12 gy 9 v
7. MAFC 11 gy 11 v
8. TF-BP 10 gy 12 v
9. Óbudai Kaszások 10 gy 12 v
10. Nagykőrösi Sólymok KE 9 gy 13 v
11. PVSK-CARGATE 8 gy 14 v
12. Salgótarjáni KSE 6 gy 16 v
13. Conoil Pápa KC 6 gy 16 v
14. Bajai Bácska FKE 0 gy 22 v

A JKSE számára ez a hét is igazán mozgalmas lesz, hiszen előbb pótolja a csapat a korábbról elmaradt Veszprém elleni mérkőzését, majd a Nagykőrösi Sólymokat fogadja.
március 1. – kedd
17.30 óra: JKSE – Veszprémi Kosárlabda Kft.
március 4. – péntek
17.30 óra: JKSE – Nagykőrösi Sólymok KE

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?