Elhunyt dr. Fenyvesi Máté

A Ferencváros hivatalos oldalán jelentette be február 17-én, csütörtökön, hogy 88 éves korában elhunyt a klub legendás játékosa, a 76 szoros magyar válogatott dr. Fenyvesi Máté, aki egy ideig a klub ügyvezető elnöke is volt.

Dr. Fenyvesi Mátét Jászberény is gyászolja, hiszen közel két évtizeden át nálunk dolgozott, mint állatorvos, s a rendszerváltást követően, 1990 és 1994 között Jászberényi város önkormányzatának is tagja volt.

Ma világsztár lenne az, aki olyan képességekkel rendelkezne, mint amilyennel ő rendelkezett. A Ferencváros legnagyobb nemzetközi sikerének tevékeny részese volt, hiszen a VVK döntőben (1964/1965-ös sorozat) ő fejelte azt a gólt, amellyel a Ferencváros elhódította a kupát.

Négyszeres magyar bajnok, egyszeres Magyar Kupa győztes, a magyar válogatottal Eb bronzérmes (1964), a Ferencváros örökös bajnoka. A magyar válogatottban 76 alkalommal szerepelt és 8 gólt szerzett.

Jászberénybe 1979-ben állatorvosként került és közel két évtizeden át élt itt. Az 1990-es rendszerváltáskor az FkGP képviselőjeként bekerült Jászberény város önkormányzatában. Később, 1998-tól az FkGP parlamenti képviselője lett, majd 2002-ben a Fidesz színeiben lett újra képviselő.

A Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója lett 1955-ben. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (1994) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét (2013). Budapest díszpolgára lett 2017-ben, majd 2018-ban megkapta az Emberi Méltóságért díjat.

Dr. Fenyvesi Mátéról kortársai, sporttársai jó szívvel emlékeznek. Olyan ember volt ő, akinek nem lehetett ellensége, mert mindenkivel szót értett. Csendes, halkszavú ember volt, aki minden szavát jól meggondolta. Jászberényben is ilyennek ismertük.

Halálával óriási veszteség érte a magyar sporttársadalmat, Magyarországot.

Emlékét örökre megőrizzük.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?